Τουρκία: Έπιασε «ταβάνι» ο πληθωρισμός και υποχωρεί οριακά - Στο 170,7% ανεπίσημα

Τα επίσημα στοιχεία που αμφισβητούνται από ανεξάρτητους οικονομολόγους υπολογίζουν τον πληθωρισμό στο 84,39% από 85,51% τον Οκτώβριο.
SOPA Images via Getty Images

Στο ανώτατο όριο έφτασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία με αποτέλεσμα μετά από συνεχείς ανόδους από τον Μάϊο του 2021, να παρουσιάζει σταθεροποίηση, με ελαφριά υποχώρηση τον Νοέμβριο αν και παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

Σύμφωνα με το Associated Press οι ετήσιες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 84,39% τον Νοέμβριο, από 85,51% τον ον Οκτώβριο, αενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός ήταν 2,88% τον Νοέμβριο, έναντι 3,51% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η στατική υπηρεσία της χώρας ωστόσο ανεξάρτητοι Τούρκοι οικονομολόγοι της ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό, αμφισβήτησαν τα στοιχεία των κρατικών ινστιτούτων υποστηρίζοντας ότι ο πραγματικός πληθωρισμός της Τουρκίας για τον Νοέμβριο είναι 170,7%.

Ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «αφήσαμε πίσω μας την κορύφωση του πληθωρισμού και μπήκαμε σε πτωτική τάση – εκτός αν υπάρξει μια απροσδόκητη παγκόσμια εξέλιξη»

Κι ενώ η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία τροφοδοτήθηκε επιπλέον από την πεποίθηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού οδηγεί σε υψηλότερες τιμές. Η παραδοσιακή οικονομική σκέψη λέει ότι η αύξηση των επιτοκίων βοηθά στη χαλάρωση του πληθωρισμού.

Ο Ερντογάν είπε ότι το μοντέλο του - το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση και τις εξαγωγές - αναμένεται να αποφέρει αποτελέσματα το νέο έτος.

Οι πιο απότομες αυξήσεις στις ετήσιες τιμές σημειώθηκαν στον τομέα των μεταφορών, κατά 107%, ακολουθούμενοι από τις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών με 102,55%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Δημοφιλή