Και η Ιαπωνία στο χορό του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μετά τη συμφωνία των G7

Η Ιαπωνία εξαιρεί ωστόσο τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, όπου ιαπωνικές εταιρείες έχουν μετοχές.
FRANK EINAR VATNE via Getty Images

Ξεκινά από σήμερα η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ με την Ιαπωνία να ανακοινώνει ανώτατο όριο τιμής, στο πλαίσιο της συμφωνίας των G7, εξαιρώντας ωστόσο αυτό που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2.

Οι συμφωνία των 7 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο να τεθεί πλαφόν στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά και από την Αυσταλία, με την Κίνα και την Ινδία να απέχουν.

Η εξαίρεση του αργού από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Σαχαλίν-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή, στις οποίες ιαπωνικοί ενεργειακοί φορείς διακρατούν μετοχές μετά την αποχώρηση της Shell, αποφασίστηκε ”υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ιαπωνίας”, διευκρινίζει η ιαπωνική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Περαιτέρω μέτρα στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 5 Φεβρουαρίου του 2023, θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα