Υψηλό πληθωρισμό στην ΕΕ έως το 2025 «βλέπουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίαςκαι Γερμανίας

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική των επιτοκίων με τη νέα άυξηση του Δεκεμβρίου να υπολογίζεται σε επιπλέον 75 μονάδες βάσεις.
NurPhoto via Getty Images

Υψηλό πληθωρισμό έως το 2025 βλέπουν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας υπογραμμίζοντας ότι δέσμευση της ΕΚΤ είναι η επιστροφή στο στόχο του 2%, σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια.

Μιλώντας σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη τους στο γερμανικό κανάλι Phoenix, ο πρόεδρος της Bundesbank Χοακίμ Νάιτζελ και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερόι δήλωσαν, ότι η αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ θα δαμάσει τελικά την αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη, που σήμερα είναι πενταπλάσια από τον στόχο της.

«Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μέχρι το τέλος του 2024 ή του 2025», είπε ο Βιλερόι. «Αυτό δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη. Είναι δέσμευση».

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022 και απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες από την επόμενη συνεδρίαση όπου θα καθορίσει το ποσοστό της νέας αύξησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, πιθανότατα στις 75 μονάδες βάσης, ενώ θα τεθεί στο τραπέζι και η μείωση των περίπου πέντε τρισεκατομμυρίων ευρώ σε ομόλογα στον ισολογισμό τους.

Ο Νάιτζελ είπε ότι η απόφαση αυτή θα καθοδηγηθεί από τα τελευταία δεδομένα.

«Θα έχουμε νέες προβλέψεις για το 2023, το 2024 και για πρώτη φορά για το έτος 2025. Αυτή θα είναι η βάση για την απόφασή μας» ξεκαθαρίζοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν».

Δημοφιλή