Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% εάν επιμείνουμε στην πολιτική των επιτοκίων

Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο και στους αναλυτές ότι με κάθε τρόπο ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας.
Kai Pfaffenbach via Reuters

Αισιόδοξη οτι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα παλιά επίπεδά του 2% εάν η πολιτική των επιτοκίων συνεχιστεί, εμφανίστηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ομιλία της σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ταϊλάνδης και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λαγκάρντ δήλωσε πως «δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε πραγματικά νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο».

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στον κόσμο και στους αναλυτές ότι με κάθε τρόπο ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε υπό τις παρούσες συνθήκες».

Να σημειωθεί οτι η οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη δημιουργεί προϋποθέσεις για μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων από τις 75 μονάδες βάσης.

Ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς «διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου το έδαφος μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια μας».

Το ισχυρό δολάριο δεν επηρεάζει την Ευρωζώνη

Αναφερόμενη στην ισχυροποίηση του δολαρίου τόνισε οτι έχει μικρότερο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ από ό,τι στις αναδυόμενες οικονομίες.

«Η συμβατική λογική θα σας πει ότι δεν στοχεύουμε σε καμία συναλλαγματική ισοτιμία», είπε, προσθέτοντας πως «προφανώς παρακολουθούμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ειδικότερα παρακολουθούμε προσεκτικά την ανατίμηση του δολαρίου».

Απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Λαγκάρντ τόνισε, πως η δημοσιονομική πολιτική που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης.

Προειδοποίησε ωστόσο, ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε οικονομίες με περιορισμένη προσφορά μπορεί να αναγκάσουν σε μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από ό, τι χρειαζόταν». Δυστυχώς, πρόσθεσε, κάποια από τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται από πολλές κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δείχνουν να οδηγούν σε αυτό.

Δημοφιλή