Τουρκία: Ο φονικός σεισμός «ρίχνει» χρηματιστήριο και λίρα σε ιστορικό χαμηλό

Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα στα 18,85 έναντι του δολαρίου ενώ οι τουρκικές μετοχές καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
SOPA Images via Getty Images

«Κατέρρευσε» και το χρηματιστήριο της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ, ενώ και η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 18,85 έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες να περιορίζονται στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε ο Πίοτρ Ματίς, αναλυτής συναλλάγματος στο In Touch Capital Markets στο Reuters, «τα δραματικά γεγονότα στη νότια Τουρκία που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο είναι ακόμη μία πηγή αστάθειας ενόψει των εκλογών, που θα διεξαχθούν τον Μάιο».

O δείκτης BIS 100 στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,5% στις 11:49 ώρα Ελλάδος ενώ νωρίτερα είχε απώλειες έως και 3,4%.

Μεγάλο βαρίδι στον δείκτη είναι οι τράπεζες, που πάντως έχουν επίσης περιορίσει τις απώλειές τους στο 2,8% από 5,4% νωρίτερα.

Όμως η οικονομία της Τουρκίας αισθάνεται πρόσθετες πιέσεις καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί και πάλι με τις ΗΠΑ να ζητούν μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία.

Η πίεση της Ουασιγκτον για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επηρεάζει τις τουρκικές αγορές μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για εξαγωγές στη Ρωσία χημικών, μικροτσίπ και άλλων προϊόντων που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε στην πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό προκάλεσαν επίσης ανησυχίες, καθώς υπολογίζεται επίσημα σε 57,68% τον Ιανουάριο - πολύ πάνω από τις προβλέψεις.

Πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή