Τουρκία σεισμός: Η Ελλάδα στέλνει την 1η ΕΜΑΚ και βοήθεια στην περιοχή

Η Ελλάδα και άλλες 10 χώρες μεταξύ των οποίων οι Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία και Ολλανδία, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια.
Anadolu Agency via Getty Images

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

ΥΠΕΞ: Ελληνική βοήθεια μέσω ΟΗΕ

Στο μεταξύ, μετά από εντολή του Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη, επικοινώνησε με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και ανακοίνωσε την έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του OCHA, στην Τουρκία και στη Συρία.

Η έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία έγινε γνωστές με ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και η ΕΕ στο πλευρό της Τουρκίας

Άμεση είναι η κινητοποίηση της ΕΕ η οποία στέλνει ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς αναφέρουν οτι «σε μια άμεση απάντηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης για την Τουρκία μετά το αίτημά της για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ».

Οι ομάδες Αστικής Έρευνας και Διάσωσης έχουν κινητοποιηθεί ήδη από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία ενώ και η Ιταλία και Ουγγαρία έχουν προσφέρει τις ομάδες διάσωσής τους.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις αρχές στην Τουρκία για να συντονίσει περαιτέρω υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να υποστηρίξει τους πληγέντες στη Συρία, η οποία έχει επίσης αναφέρει θύματα, μέσω των προγραμμάτων της για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους και τους γενναίους πρώτους που ανταποκρίνονται εργάζονται για να σώσουν ζωές», καταλήγει η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων.

Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή