Τουρκία: Θεωρούμε άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, είναι στην υφαλοκρηπίδα μας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «κενή και άκυρη». NAVTEX για άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.
ADEM ALTAN via Getty Images

Εναντίον της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ καταφέρθηκε η Άγκυρα το απόγευμα της Πέμπτης.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέει πως Ελλάδα και Αίγυπτος δεν μοιράζονται θαλάσσια σύνορα και ισχυρίζεται πως η περιοχή που οριοθετείται βρίσκεται πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, και υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι «κενή και άκυρη» για την Άγκυρα. Επίσης, ισχυρίζεται ότι η συνθήκη αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα και της Λιβύης, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές και θα «συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο», όπως και των Τουρκοκυπρίων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Eπίσης, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο. Η τουρκική άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10 και 11 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη- την οποία υποστηρίζει στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, της ανατολικής Λιβύης- ένα παράνομο μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία πως, με την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου, καταλήγει εκεί όπου ανήκε εξαρχής, δηλαδή στον κάλαθο των αχρήστων.

(με πληροφορίες από Anadolu, Reuters)

Δημοφιλή