Καφές dalgona: Το νέο τρέντ που αποδεικνύει πόσο μπροστά είμαστε οι Ελληνες

Εν μέσω πανδημίας ένα «νέο» είδος καφέ σαρώνει το Instagram και το TikTok, τα οποία έχουν γεμίσει με βιντεάκια που αποδεικνύουν πόσο μπροστά ήταν η Ελληνίδα Μάνα των ’80s.
picture alliance via Getty Images

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, σίγουρα θυμούνται τις εποχές που οι καλές μαμάδες χτύπαγαν με τις ώρες τον νεσκαφέ με την ζάχαρη μέσα στο φλυτζάνι, για να μπορέσουν τα -καλομαθημένα- τέκνα τους να απολαύσουν τον καφέ τους με πλούσια και γλυκειά κρέμα.

Εκτοτε πέρασαν χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων ο νεσκαφέ, είτε φραπέ, είτε ζεστός με κρέμα, παρέδωσε την πρωτοκαθεδρία στον φρέντο - και οι μαμάδες σταμάτησαν να ασχολούνται με το άθλημα, διότι τον καλό τον φρέντο τον φτιάχνει ο καλός barista και όχι η καλή μαμά.

Εν μέσω πανδημίας, όμως, ένα «νέο» είδος καφέ σαρώνει το Instagram και το TikTok, τα οποία έχουν γεμίσει με βιντεάκια που αποδεικνύουν πόσο μπροστά ήταν η Ελληνίδα Μάνα των ’80s.

Λέγεται dalgona ή xτυπητός (whipped) και πρόκειται για στιγμιαίο καφέ, ο οποίος χτυπιέται με ζάχαρη και ζεστό νερό μέχρι να γίνει πλούσια κρέμα και σερβίρεται σε ποτήρι με παγάκια και μπόλικο γάλα.

Ο dalgona άρχισε να γίνεται διάσημος τον Ιανουάριο, όταν ένας Νοτιοκορεάτης ηθοποιός τον δοκίμασε στο Μακάου, στο πλαίσιο μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής. Ο ηθοποιός επισκέφτηκε ένα εστιατόριο και παρακολούθησε τον ιδιοκτήτη του να φτιάχνει το signature drink του μαγαζιού: Δύο κουταλιές στιγμιαίος καφές, δύο κουταλιές ζάχαρη, δύο κουταλιές ζεστό νερό και 400 χτυπήματα με το κουταλάκι. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τον ηθοποιό και του θύμισε την γεύση μίας Νοτιοκορεάτικης καραμέλας που ονομάζεται dalgona. Ετσι «βαφτίστηκε» και ο καφές και μετά την προβολή της εκπομπής, έγινε viral στη Ν. Κορέα.

Κι όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, οτιδήποτε γίνεται viral στη Ν. Κορέα, γίνεται viral και παγκοσμίως. Στις αρχές Μαρτίου, η Χάνα Τσο, μία χρήστης του TikTok, ανέβασε ένα βίντεο 15 δευτερολέπτων, στο οποίο φτιάχνει καφέ dalgona για τη μητέρα της. Χρειάστηκε να τον χτυπήσει επί 20 λεπτά, αλλά ο κόπος της δεν πήγε χαμένος, καθώς το βίντεό της έχει προβληθεί περισσότερες από 12 εκατομμύρια φορές.

Διαβάζοντας και παρακολουθώντας όλα τα παραπάνω, ομολογώ ότι υπέκυψα στον πειρασμό κι αποφάσισα να φτιάξω κι εγώ τον δικό μου dalgona, αλλά με τη βοήθεια μίξερ και όχι στο χέρι. Κι επειδή δεν αντέχω ούτε την ζάχαρη, ούτε το γάλα, η δική μου βερσιόν έγινε με μέλι και γάλα αμυγδάλου κι ήταν, πραγματικά, νοστιμότατη. Ο τέλειος καφές για τα απογεύματα του καύσωνα, όταν πέφτει η πίεση από την ζέστη και η μόνη σωτηρία είναι κάτι παγωμένο και γλυκό.

Κι αν τον φτιάξουμε στο χέρι, φτιάχνουμε και δικεφάλους.