Τουρκικές τράπεζες «κλείνουν» το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir και υψώνουν ανάστημα στον Ερντογάν

Isbank και Denizbank ανέστειλαν τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον οτι θα τους επιβάλει κυρώσεις
NurPhoto via Getty Images

Υπό το φόβο των αμερικανικών κυρώσεων δύο από τις κορυφαίες τουρκικές τράπεζες, η Isbank και η Denizbank ανέστειλαν από χθες τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον οτι θα επιβάλει κυρώσεις σε όσους βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το MIR, είναι το εθνικό σύστημα πληρωμών της Ρωσίας που ίδρυσε η Κεντρική Τράπεζα το 2017 και χρησιμοποιείται από ρώσικες εταιρείες, όπως η Aeroflot και οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, αν και έχει γίνει αποδεκτό και από ξένες εταιρείες όπως οι τουρκικές τράπεζες.

Μέσω αυτού του συστήματος, Ρώσοι τουρίστες αλλά και επιχειρήσεις κάνουν συναλλαγές στο εξωτερικό καθώς οι ρωσικές τράπεζες έχασαν την πρόσβαση στις αμερικανικές Visa και MasterCard .

Οι ΗΠΑ απειλούν άμεσα το τραπεζικό σύστημα

Όπως αναφέρει το Reuters, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών της Τράπεζας της Ρωσίας (NSPK), το οποίο διαχειρίζεται το Mir.

Η απόφαση των δύο από τις πέντε τουρκικές τράπεζες, να διαφοροποιηθούν από την πολιτική Ερντογάν υπερ της Ρωσίας, είναι δείγμα οτι τουρκικές εταιρείες, παίρνουν αποστάσεις από τη σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας και από την «ουδέτερη» πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Isbank, οι μετοχές της οποίας έκαναν βουτιά 10% χθες μετά την ανακοίνωση της απόφασης να τερματίσει τις πληρωμές μέσω Mir, αλλά και η Denizbank ανακοίνωσαν οτι βασικός τους στόχος είναι να εναρμονιστούν με
τους διεθνείς κανονισμούς για τις κυρώσεις.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε επιστολή σε μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν διατηρούν εμπορικούς δεσμούς με Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Υποβαθμίζει το γεγονός η Τουρκία

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Νεμπάτι χαρακτήρισε τότε τις ανησυχίες για την επιστολή «άνευ σημασίας».

Τον Απρίλιο, είπε ότι οι Ρώσοι τουρίστες – στους οποίους η Τουρκία πόνταρε για να ενισχύσει την οικονομία της εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης - θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιήσουν πληρωμές καθώς το σύστημα Mir αυξανόταν μεταξύ των τραπεζών της Τουρκίας.

Πλέον, μόνο οι κρατικές τουρκικές τράπεζες Halkbank, Vakifbank και Ziraat συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το σύστημα Mir.

Τούρκος τραπεζίτης ωστόσο, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις που θα μπορούσαν να στοχεύουν τουρκικές τράπεζες ή εταιρείες που επηρεάζονται από τις αγορές.