ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2019 17:08 EEST | Updated 16/10/2019 17:31 EEST

Τουσκ: «Σε 7-8 ώρες θα ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit»

Για «σημαντικά προς επίλυση θέματα» κάνουν λόγο και οι δύο πλευρές των συνομιλιών του διαζυγίου.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει γνωστό σε επτά ή οκτώ ώρες πότε μπορεί να συμβεί το Brexit.

«Θεωρητικά σε επτά έως οκτώ ώρες, όλα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ, όπως μετέδωσε το [πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι TVN 24.

Oι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν πως «σημαντικά προς επίλυση θέματα» παραμένουν στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας διαζυγίου πριν από την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής απομακρύνεται.

«Σημαντικά θέματα προς διευθέτηση» πριν από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, προειδοποίησε ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε το πρωί της Τετάρτης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τις τεχνικές συνομιλίες που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά την νύκτα και οι οποίες συνεχίζονται» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για «προβλήματα προς επίλυσιν» έκαναν επίσης λόγο τόσο η βρετανική όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι πλευρές θέλουν σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. «Υπάρχει ένας δρόμος προς πιθανή συμφωνία, αλλά μένουν πολλά προβλήματα προς διευθέτηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχει πρόοδος, αλλά μένει δουλειά να γίνει».

Οι μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες με στόχο μία συμφωνία για το Brexit ξεκίνησαν και πάλι σήμερα, έπειτα από ολιγόωρη ανάπαυλα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών, την παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου, θεωρητικά της τελευταίας πριν από το Brexit που έχει ορισθεί για την 31η Οκτωβρίου.

«Οι συνομιλίες έχουν κολλήσει»

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Βρετανία επί συμφωνίας διαζυγίου έχουν «κολλήσει», δήλωσαν νωρίτερα ευρωπαϊκές πηγές.

Η διαφωνία αφορά μία μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απορριπτική θέση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας για τις τελωνειακές ρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν προσωρινά μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα.

Αναφερόμενος στα προς επίλυση προβλήματα, ο Λίο Βαράντκαρ μίλησε για τον μηχανισμό έγκρισης των μελλοντικών διευθετήσεων από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας και επίσης για θέματα τελωνειακών ελέγχων και καθεστώτος του ΦΠΑ.

Εάν αυτά δεν επιλυθούν σήμερα, «υπάρχει χρόνος. Η 31η Οκτωβρίου απέχει λίγες εβδομάδες και υπάρχει η δυνατότητα μίας ακόμη συνόδου κορυφής πριν από αυτήν, εάν την χρειασθούμε...», πρόσθεσε.

Επιστολή για καθυστέρηση του Brexit ετοιμάζει ο Τζόνσον

Ο Στέφεν Μπάρκλεϊ, στο μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα στείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, ζητώντας την αναβολή του Brexit σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββάτου. Την Τετάρτη το πρωί ο υπουργός του Brexit αναγκάστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων εάν ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τον νόμο Μπεν.

Η νομοθεσία που ψήφισαν οι βουλευτές αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει αναβολή του Brexit εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία πριν τις 19 Οκτωβρίου ή να εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών για να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, ότι πρώτα από όλα η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με το νόμο και, δεύτερον, θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις από το δικαστήριο», δήλωσε ο Μπάρκλεϊ. «Επιβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί και θα στείλει αυτή την επιστολή» τόνισε.

(με πληροφορίες από HuffPost UKReuters, ΑΠΕ)