ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2020 16:59 EET | Updated 25/10/2020 17:00 EET

Τον χαβά του ο Ερντογάν: Νέα πυρά κατά Μακρόν και ΗΠΑ

«Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή, πως ο Εμανουέλ Μακρόν «έχασε το δρόμο του», στη διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου σκληρής κριτικής που άσκησε σε βάρος του Γάλλου προέδρου, μέσα σε ένα διήμερο και αναφορικά με τη μεταχείριση των μουσουλμάνων.

Χθες, Σάββατο, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και χρειάζεται ψυχοθεραπεία – μία φραστική επίθεση που προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας και την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή από την Αγκυρα.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά]», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Παράλληλα, εξακόντισε ξανά τα βέλη του εναντίον των ΗΠΑ αναφορικά με τους S-400 και την προειδοποίηση για επιβολή κυρώσεων, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι κάποιο «φυλετικό κράτος» που θα λυγίσει από τις απειλές.

«Δεν έχετε καταλάβει με ποιον χορεύετε. Μην αργήσετε, όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις σας », είπε.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε κάνει τα απαραίτητα βήματα  για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία δεν έχουν παραδώσει οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τα ως ραβδί για να τιμωρήσει την Αγκυρα, αφού η τουρκική κυβέρνηση ολοκλήρωσε την αγορά πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία

«Έχουμε κάνει τα βήματα που έπρεπε για τα F-35, πληρώσαμε τα χρήματά μας, δεν μας παραδώσατε τα F-35. Είπατε, ″επιστρέψτε τους S-400 στη Ρωσία″⁣. Δεν είμαστε φυλετικό κράτος. Είμαστε η Τουρκία», τόνισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Hurriyet)