Τον Μάιο του 2020 το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Τσίπρας μιλά για εκλογές

Και απορρίπτει προτάσεις για νέο εκλογικό σύστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τον Μάιο του 2020 θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Πριν από το συνέδριο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί διεθνές προγραμματικό συνέδριο. Παράλληλα αποφασίσθηκε η πρώτη βασική θέση της παράταξης που αφορά τον εκλογικό νόμο: η στήριξη της απλής αναλογικής και μόνο αυτής. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απορρίπτει κάθε πρόταση για συνδιαλλαγή με τη ΝΔ επί του εκλογικού νόμου.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο εκλογών και ζήτησε από τα στελέχη του «να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση». «Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία εξαπατώντας συνειδητά την κοινωνική πλειοψηφία. Εμείς οφείλουμε σήμερα να φέρουμε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές πολιτικές. Όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις απαντήσεις σε αυτά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως στόχο την «διαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης».

«Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης», τόνισε ο Αλ/. Τσίπρας και επεσήμανε .ότι η νέα πολιτική ενότητα θα χτιστεί πάνω στην προγραμματική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τα εθνικά θέματα, για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη 4η βιομηχανική επανάσταση, τη κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη.

Σχέδιο 7 σημείων

Το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο 7 σημείων που είναι
1. «Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας. Και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας Προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος Προοδευτικής Διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

«Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τα ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε», είπε σύμφωνα με πληροφορίες και ο Αλ. Τσίπρας.

2. «Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δε πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία».

3. Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιηθεί 14 – 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.

4. Οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο από την ΚΕΑ.

5. Το Συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό. Μέσα στο Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπή για
καταστατικό.

6. Το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020.

7. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στόχος είναι να απευθυνθεί «σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη που συμφωνεί με τις αρχές της Διακήρυξης. Να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για τον πολλαπλασιασμό της οργανωτικής βάσης του κόμματος:
- με την αξιοποίηση του isyriza.gr,
- με δημιουργία νέων οργανώσεων σε κάθε κοινότητα καλλικρατικού δήμου, σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και σε κάθε κοινωνικό χώρο και μαζικό φορέα».
Τέλος την ευθύνη συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας από το Πολιτικό Συμβούλιο ανέλαβαν η Έφη Καλαμαρά και ο Νίκος Μπίστης, ενώ αποφασίστηκε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση να έχουν αναλάβει τομέα ευθύνης όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καθώς και να καταμεριστούν χρεώσεις στα μέλη της ΚΕΑ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα