Τόση - και μόνο τόση - ώρα θα πρέπει να διαρκεί ο μεσημεριανός μας ύπνος

Θα σταματήσουμε επιτέλους να χουζουρεύουμε επί δυο ώρες;
Close up of an alarm clock on the floor with a businessman in the background sleeping. Copy space.
skynesher via Getty Images
Close up of an alarm clock on the floor with a businessman in the background sleeping. Copy space.

Άσχημα είναι τα νέα για όσους από εμάς απολαμβάνουμε έναν παρατεταμένο απογευματινό μεσημεριανό ύπνο (ένοχοι και κατηγορούμενοι....) Μια νέα μελέτη αποκάλυψε τη βέλτιστη ώρα για ύπνο… και είναι αρκετά λιγότερη από ό,τι περιμέναμε.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep, επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) διερεύνησαν με ποιο τρόπο ο ... ύπουλος απογευματινός ύπνος επηρεάζει τη διάθεση, την προσοχή και τη διανοητική μας απόδοση.

Οι 32 νεαροί ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη πήραν έναν υπνάκο δέκα λεπτών, 30 λεπτών ή 60 λεπτών σε ξεχωριστές μέρες.

Το θετικό είναι ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι το να κοιμηθούμε ακόμα και τρεις ώρες είναι καλύτερο από το να μείνουμε ξύπνιοι όλη την ημέρα και είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εστίασης και της γνωστικής μας λειτουργίας.

Ωστόσο, ο υπνάκος των 30 λεπτών είχε «την καλύτερη αντιστάθμιση μεταξύ πρακτικότητας και οφέλους».

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει επίσης να ενσωματώσουμε τον χρόνο που μας χρειάζεται για να κοιμηθούμε στην «κατανομή του χρόνου για τον ύπνο» μας.

Οπότε ουσιαστικά υπολογίζουμε συνολικά 40 λεπτά, αν θέλουμε να λάβουμε έναν υπνάκο 30 λεπτών.

Η δρ Ρουθ Λεόνγκ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Σε σύγκριση με το να μένουμε ξύπνιοι, ο ύπνος από 10 ως 60 λεπτά έχει σαφή οφέλη». Η μελέτη ανακάλυψε ότι η θετική διάθεση και η εγρήγορση διήρκεσαν έως και τέσσερις ώρες μετά το ξύπνημα από τον μεσημεριανό ύπνο, ανεξάρτητα από την ώρα που κοιμηθήκαμε, οπότε ακόμα κι αν μπορούμε να κάνουμε μια σιέστα διάρκειας δέκα λεπτών, αξίζει τον κόπο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση