Τραμπ: Πολλοί μετανάστες από την Αϊτή πιθανώς να έχουν AIDS

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η αποδοχή μεταναστών από την Αϊτή είναι «σαν μια επιθυμία θανάτου για τη χώρα μας».
.
.
Marvin Gentry via Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε την Πέμπτη τη γνωστή ρητορική του τρομολαγνείας για τους μετανάστες στο Fox News, προειδοποιώντας να μην δεχτούν οι ΗΠΑ αιτούντες άσυλο από την Αϊτή, επειδή «πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πιθανότατα θα έχουν AIDS».

Ο πρώην πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με τη μετανάστευση με τον οικοδεσπότη Σον Χάννιτι, ο οποίος ανέφερε ρώτησε αν είναι λάθος να απαιτείται «έλεγχος ασφαλείας προς βεβαίωση ότι δεν έχουν ριζοσπαστικές πεποίθησεις», τεστ για COVID-19 και αποδείξεις ότι” δεν θα είναι οικονομικό βάρος για τον αμερικανικό λαό ”.

Ο Τραμπ είπε ότι υποστηρίζει αυτά τα μέτρα και ανέφερε «ένα ακόμα πράγμα για το οποίο κανείς δεν μιλάει».

«Λοιπόν, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εισέρχονται από την Αϊτή. Η Αϊτή έχει ένα τεράστιο πρόβλημα AIDS. Το AIDS είναι ένα πραγματικά κακό πρόβλημα », είπε. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πιθανότατα θα έχουν AIDS και έρχονται στη χώρα μας. Και δεν κάνουμε τίποτα γι ’αυτό. Τους αφήνουμε όλους να μπουν μέσα . Είναι σαν μια επιθυμία θανάτου για τη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ στο παρελθόν είχε αποκαλέσει την Αϊτή και έθνη της Αφρικής ως ”κράτη - καμπινέδες” σε συνεδρίαση με βουλευτές στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου και πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποδεχτεί περισσότερους μετανάστες από κράτη όπως η Νορβηγία.

Οι Αϊτινοί εδώ και καιρό ζητούν άσυλο στα σύνορα των ΗΠΑ. Είναι μετανάστες που έχουν υποστεί επί δεκαετίες βία και φυλετικές διακρίσεις όπως ότι είναι ”φορείς ασθενειών”.

Περίπου 15.000 μετανάστες από την Αϊτή - και όχι εκατοντάδες χιλιάδες - έφτασαν πρόσφατα στη διεθνή γέφυρα στο Ντελ Ρίο του Τέξας, ελπίζοντας να περάσουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Από τις 19 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση έχει απελάσει περισσότερους από 7.000 από αυτούς σε πτήσεις πίσω στην Αϊτή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχτηκε πυρά για τη μεταχείριση των μεταναστών από την Αϊτή, μετά από βίντεο που έδειχναν πράκτορες συνοριακών περιπολιών με άλογο να χτυπούν αιτούντες άσυλο και να τους φωνάζουν να επιστρέψουν στο Μεξικό.