ΔΙΕΘΝΕΣ
07/07/2021 13:45 EEST | Updated 07/07/2021 14:50 EEST

Αϊτή: Δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος τη νύχτα μέσα στο σπίτι του, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ η Αϊτή σπαράσσεται από συγκρούσεις εγκληματικών ομάδων - συμμοριών.

Jeanty Junior Agustin via REUTERS
28 Νοεμβρίου 2016. Ο Μουάζ εδώ με την σύζυγό του τη νύχτα της εκλογικής νίκης του, που τον ανέδειξε Πρόεδρο της Αϊτής. REUTERS/Jeanty Junior Augustin

Μια ομάδα αγνώστων οπλοφόρων μπήκε μέσα στην ιδιωτική κατοικία του Προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μουάζ και τον δολοφόνησαν στη διάρκεια της νύχτας,δήλωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ νωρίς την Τετάρτη 7 Ιουλίου. Ο Ζοζέφ έκανε λόγο για «απάνθρωπη πράξη και βαρβαρότητα».

Σημειώνεται πως στην επίθεση τραυματίστηκε και η σύζυγός του Μοΐζ η οποία έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στη φτωχή αυτή χώρα της Καραϊβικής διογκώνεται ένα κύμα βίας που συνδέεται με την πολιτική κατάσταση. Καθώς η Αϊτή είναι πολιτικά διχασμένη και αντιμετωπίζει μια διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις τροφίμων, εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένη αναταραχή.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να υπάρξει εγγύηση της συνέχειας του κράτους και για την προστασία του έθνους», δήλωσε ο Ζοζέφ ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ακούγονται πυροβολισμοί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. 

Το Πορτ-ο-Πρενς βρίσκεται αντιμέτωπο με αύξηση της βίας, καθώς συμμορίες συγκρούονται μεταξύ τους και με την αστυνομία για τον έλεγχο των δρόμων.

BENOIT TESSIER via REUTERS
11 Δεκεμβρίου 2017. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Ζοβενέλ Μουάζ στο Παρίσι. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Η βία αυτή τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας. Ο Μοΐζ είχε αντιμετωπίσει σφοδρές διαμαρτυρίες αφότου ανέλαβε πρόεδρος το 2017, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί φέτος ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία υπερβαίνοντας τη διάρκεια της θητείας του και αυξάνοντας τον αυταρχισμό ― κατηγορίες τις οποίες εκείνος αρνούνταν.

Σημειώνεται πως πριν από λίγο καιρό ένας από τους αρχηγούς της μαφίας κήρυξε ”επανάσταση”.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Τζίμι Σεριζιέ, πρώην αξιωματικό της αστυνομίας, που φέρει τον ”τίτλο” του λεγόμενου αρχηγού των G-9, δηλαδή της ”ομοσπονδίας” των εννέα μεγαλύτερων συμμοριών στη χώρα. Στις 23 Ιουνίου είχε κάνει μάλιστα και βίντεο - διάγγελμα περιστοιχιζόμενος από άνδρες που κρατούσαν αυτόματα όπλα και ματσέτες. 

Raynald K. Petit Frere via via REUTERS
Τζίμι Σεριζιέ