Αϊτή: Οργή και χάος κατά την άφιξη των απελαθέντων μεταναστών από τις ΗΠΑ

Επέστρεψαν στο σημείο μηδέν, μετά από πολλές εβδομάδες και χρήματα που ξόδεψαν για να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
via Associated Press

Οργισμένες σκηνές εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στο κεντρικό αεροδρόμιο της Αϊτής μεταξύ των μεταναστών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, την ώρα που αυξάνεται η πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σταματήσει τις απελάσεις, οι οποίες ενδέχεται να είναι παράνομες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

via Associated Press

Σχεδόν 10.000 μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα στον ποταμό Ρίο Γκράντε που ενώνει την πόλη Ντελ Ρίο στο Τέξας με τη Σιουδάδ Ακούνια στο Μεξικό.

Τις τελευταίες ημέρες οι αμερικανικές αρχές έχουν απομακρύνει από το σημείο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους και τους έχουν μεταφέρει σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Περίπου 520 Αϊτινοί έχουν απελαθεί στη χώρα τους με τέσσερις πτήσεις, με τις απελάσεις να αναμένεται να συνεχιστούν, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Οι απελαθέντες αντέδρασαν με οργή όταν αποβιβάστηκαν από το αεροπλάνο που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, έπειτα από πολλές εβδομάδες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Λατινικής Αμερικής και αφού δαπάνησαν χιλιάδες δολάρια.

Χθες βρέθηκαν πίσω από εκεί που ξεκίνησαν.

via Associated Press

Μια ομάδα ανδρών που φορούσαν λευκά μπλουζάκια έτρεξε πίσω στο αεροπλάνο αφού αποβιβάστηκαν στο Πορτ-ο-Πρενς, με έναν από αυτούς να προσπαθεί να επιβιβαστεί ξανά. Το προσωπικό καμπίνας έκλεισε την πόρτα του αεροσκάφους προτού ο άνδρας καταφέρει να εισέλθει σε αυτό.

Ralph Tedy Erol via Reuters

Η ένταση οξύνθηκε περαιτέρω επειδή η κυβέρνηση της Αϊτής δέχθηκε τις απελάσεις.

Ralph Tedy Erol via Reuters
Ralph Tedy Erol via Reuters

Η κατάσταση στην Αϊτή – το πιο φτωχό κράτος του δυτικού ημισφαιρίου― είναι ιδιαίτερα ασταθής μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η βία των συμμοριών και ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε χάος τις τελευταίες εβδομάδες.

Λόγω των συνθηκών αυτών ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι εκτίμησε ότι η απέλαση μεταναστών από τις ΗΠΑ στην Αϊτή ενδέχεται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να αποτελεί επαναπροώθηση και να εκθέτει σε επικίνδυνες καταστάσεις ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο.

Ralph Tedy Erol via Reuters

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σχολιάζοντας ότι «αντιβαίνει στη λογική» να απελαύνονται μετανάστες στην Αϊτή. Παράλληλα εξέφρασε την οργή του για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι συνοριοφύλακες για να ελέγξουν τους μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που έδειχναν έφιππους άνδρες να χρησιμοποιούν λάσο για να περιορίσουν τους μετανάστες.

Ralph Tedy Erol via Reuters

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να κάνουν πολλά περισσότερα» για να στηρίξουν τις βασικές ανάγκες του λαού της Αϊτής.

«Οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν στα σπίτια τους, δεν θέλουν να φύγουν, αλλά φεύγουν όταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες», εκτίμησε η ίδια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 οπότε ελπίζουν να κερδίσουν και πάλι τον έλεγχο του Κογκρέσου, παρουσιάζουν την κρίση και τη δημιουργία του αυτοσχέδιου καταυλισμού στο Τέξας ως αποτέλεσμα της απόφασης των Δημοκρατικών να άρουν κάποιους από τους περιορισμούς στη μετανάστευση που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ralph Tedy Erol via Reuters

Το Σαββατοκύριακο έως και 14.000 μετανάστες ήταν στοιβαγμένοι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό, σύμφωνα με την UNHCR.

Χθες ο καταυλισμός στην αμερικανική πλευρά των συνόρων επεκτάθηκε σε μια δασώδη περιοχή, όπου οι άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο. Κάποιες οικογένειες έστησαν αυτοσχέδιες σκηνές χρησιμοποιώντας κλαδιά και φύλλα, ενώ γονείς έπλεναν τα παιδιά τους με κανάτες τις οποίες γέμιζαν με το νερό του Ρίο Γκράντε. Μετανάστες δήλωσαν ότι υπάρχει έλλειψη τροφίμων, ενώ στον καταυλισμό δεν υπάρχουν και αρκετές χημικές τουαλέτες.

Φοβούμενοι τις απελάσεις κάποιοι μετανάστες έχουν στήσει νέο καταυλισμό στη μεξικανική πλευρά των συνόρων. Οι μεξικανικές αρχές όμως ετοιμάζονται να τους απομακρύνουν με ειδικές πτήσεις ή λεωφορεία προς το νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως με στόχο να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα σύνορα.

Οι αρχές του Μεξικού και της Αϊτής συνομίλησαν την Τρίτη για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, με το Μεξικό να προτείνει στην Αϊτή να ανοίξει προξενικά γραφεία στις πόλεις Τενοσίκε και Τάλισμαν, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Επίσης συμφώνησαν να προγραμματίσουν πτήσεις επαναπατρισμού προς την Αϊτή «για όλους τους ανθρώπους αϊτινής καταγωγής που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή