ΔΙΕΘΝΕΣ
17/08/2021 09:35 EEST | Updated 17/08/2021 14:56 EEST

Αϊτή: Καταιγίδες και πλημμύρες μετά τον φονικό σεισμό ενώ ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται

Περισσότερα από 37.300 σπίτια έχουν καταστραφεί και τα νοσοκομεία κατακλύζονται από τραυματίες.

Richard Pierrin via Getty Images

Ο απολογισμός του φονικού σεισμού 7,2 βαθμών Ρίχτερ ο οποίος έπληξε το Σάββατο τη νοτιοδυτική Αϊτή έγινε ακόμη βαρύτερος τη Δευτέρα, φθάνοντας τους 1.419 νεκρούς και τους 6.900 και πλέον τραυματίες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της χώρας της Καραϊβικής.

Τουλάχιστον 37.312 σπίτια καταστράφηκαν.

Richard Pierrin via Getty Images

Την ίδια ώρα, καταιγίδα «χτύπησε» τις σεισμόπληκτες περιοχές, προκαλώντας πλημμύρες, με αποτέλεσμα να μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Richard Pierrin via Getty Images
Richard Pierrin via Getty Images
Richard Pierrin via Getty Images

Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στα χαλάσματα ενώ τα νοσοκομεία ασφυκτιούν εξαιτίας των υπεράριθμων εισαγωγών, με το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται σε απόγνωση.

Richard Pierrin via Getty Images

Αϊτινοί γιατροί μάχονται σε σκηνές που στήθηκαν έξω από νοσοκομεία να σώσουν τη ζωή εκατοντάδων τραυματιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

Δεκάδες εκκλησίες, ξενοδοχεία, σχολεία, σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιθανό να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί είπε τη Δευτέρα πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Η διανομή βοήθειας θα επιταχυνθεί», υποσχέθηκε, «θα δεκαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» για να φθάσει βοήθεια σε «όσα περισσότερα θύματα είναι δυνατόν».

Καθώς το τηλεφωνικό δίκτυο παραμένει εκτός λειτουργίας σε κάποιες περιοχές, δεν είναι ακόμη γνωστή η πλήρης έκταση των ζημιών.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες βοήθειας και περίθαλψης σπεύδουν για να προλάβουν την τροπική καταιγίδα Γκρέις. Σύμφωνα με αμερικανούς μετεωρολόγους, προβλεπόταν βροχόπτωση ως και 38 εκατοστών χθες και σήμερα.

Οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους δρόμους κινδυνεύουν όχι μόνο λόγω της κακοκαιρίας αλλά και ασθένειες τη μετάδοση των οποίων διευκολύνει το νερό, όπως η χολέρα, τόνισε ο Τζέρι Τσάντλερ, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Εχουμε σοβαρό πρόβλημα», προειδοποίησε.

Ανθρωπιστική βοήθεια 3 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.

Η ΕΕ θα διαθέσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η χρηματοδότηση αυτή θα καλύψει τις πιο άμεσες ανάγκες, όπως η παροχή ιατρικής βοήθειας σε τοπικά νοσοκομεία που έχουν πληγεί, η υποστήριξη των υπηρεσιών υδροδότησης, αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και η παροχή καταφυγίων και υπηρεσιών προστασίας προς τις περισσότερο πληγείσες και μειονεκτικές κοινότητες.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες ακολουθούν τον καταστροφικό σεισμό 7,2 βαθμών που έπληξε την Αϊτή. Η ΕΕ κινητοποιεί γρήγορα υποστήριξη σε αυτή την ήδη εξαιρετικά εύθραυστη χώρα, όπου οι τυφώνες και οι έντονες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη δεινή κατάσταση. Ο σεισμός χτύπησε τη στιγμή που η πανδημία της COVID-19 και η κλιμακούμενη ανασφάλεια αποτελούσαν ήδη απειλή για τη χώρα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια».

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)