Λέσβος: Στον οικισμό των Βατερών η φωτιά, δύο σπίτια έχουν ήδη καεί

Στον Έβρο επίγειες και εναέριες δυνάμεις μάχονται με τις αναζωπυρώσεις. Μέτωπα σε Μεσσηνία, Γρεβενά και Ηλεία και Ιωάννινα.
Η φωτιά φάινεται ήδη να πλησιάζει απειλητικά τον οικισμό, στη φωτογραφία που ανήρτησε στο Facebook ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος
Η φωτιά φάινεται ήδη να πλησιάζει απειλητικά τον οικισμό, στη φωτογραφία που ανήρτησε στο Facebook ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος
Ταξιάρχης Βέρρος-Facebook

Σοβαρή πυρκαγιά στη Λέσβο-Μήνυμα για εκκένωση από το 112

Δασική πυρκαγιά, που πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε στις 10 το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα, μεταξύ της πολυσύχναστης παραλίας των Βατερών και του οικισμού Σταυρός, στη Λέσβο.

Αυτή τη στιγμή τα ενργά μέτωπα είναι δύο: ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών.

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους των Βτερνών που συνδράμουν όπως μπορούν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους των Βτερνών που συνδράμουν όπως μπορούν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
ELIAS MARCOU via REUTERS

Πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές, επιχειρούν στην περιοχή, ενώ η φωτιά κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από τις Αρχές της Πυροσβεστικής.

Η προληπτική εκκένωση του πολυσύχναστοι τουριστικού προορισμού των Βατερών αποφασίστηκε πριν από λίγο από τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στα μέτωπα εκτός από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν τα τρία δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα που εδρεύουν στη Λέσβο, ενώ αναμένονται ενισχύσεις από τη βόρεια Ελλάδα.

Εναέριο μέσο επιχειρεί ρίψη νερού από πολύ κοντινή απόσταση στον οικισμό των Βατερών.
Εναέριο μέσο επιχειρεί ρίψη νερού από πολύ κοντινή απόσταση στον οικισμό των Βατερών.
ELIAS MARCOU via REUTERS

Ένα άλλο μέτωπο υπάρχει στο βουνό που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, στην περιοχή Σταυρός. Το μέτωπο αυτό βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή. Μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση των Βατερών προς Πολίχνιτο.

Η φωτιά κινείται απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια των Βατερών. Η μάχη των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων για να σωθούν τα σπίτια που απειλούνται είναι μεγάλη και συντονισμένη.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net οι πυροσβεστικές συνάμεις έχουν ενισχυθεί. Επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, επτά αεροπλανοφόρα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Σημαντική είναι και η συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου. Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Στο σημείο υπάρχει πυκνή βλάστηση, κυρίως πεύκα.
Στο σημείο υπάρχει πυκνή βλάστηση, κυρίως πεύκα.
ELIAS MARCOU via REUTERS

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη, ενώ όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, η εκκένωση συνεχίζεται και δίνεται μάχη για να σωθούν τα σπίτια.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι φλόγες έχουν φτάσει εντός του οικισμού των Βατερών. Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, ενώ αυτή την ώρα δίνονται οι πρώτες βοήθειες σε έναν ακόμα πυροσβέστη που αντιμετώπισε προβλήματα στην αναπνοή.

Σε τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα τυλίγοντας σπίτια στις φλόγες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά. Οι ριπές ανέμου είναι συνεχείς, έχουν αντιμετωπιστεί 2 εστίες μέσα στον οικισμό που συνεχίζει να απειλείται, αλλά έχει εκκενωθεί.

Ένα άλλο μέτωπο υπάρχει στο βουνό που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό. Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση, αναφέροντας πως υπάρχουν καμένα σπίτια στο χωριό Βατερά.

Παροχή συνδρομής και απεγκλωβισμός ατόμων

Με την παροχή συνδρομής του Υπουργείου Νυατιλίας και Νησικωτικής Πολιυικής, υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην πληγείσα περιοχή έσπευσαν τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ιδιωτικά σκάφη. Παράλληλα, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής και των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής της.

Με τη συνδρομή των σκαφών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα άτομα (τέσσερις ημεδαποί και πέντε αλλοδαποί), που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Πλωμαρίου. Στη συνέχεια, μία από τους πέντε αλλοδαπούς παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουνσε ετοιμότητα για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής.

Για τρίτη μέρα στις φλόγες η Δαδιά

Για τρίτη μέρα οι φλόγες κατακαίνε το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα απογειώθηκαν από νωρίς το πρωί για να επιχειρήσουν ρίψεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος στο Twitter για την περιγραφή της εξέλιξης του μετώπου στη Δαδιά.
Η φωτογραφία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος στο Twitter για την περιγραφή της εξέλιξης του μετώπου στη Δαδιά.
Πυροσβεστικό Σώμα

Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν επιχειρούν όλα τα μέσα, καθώς ο πυκνός καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας.

Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 4.000 στρέμματα δάσους.

Ταυτόχρονα το πύρινο μέτωπο κινείται νότια προς τη Λευκίμη -απέχει 15 χλμ.-, χωρίς προς το παρόν να κινδυνεύει ο οικισμός και βόρεια προς τη Δαδιά -απέχει μόλις 2 χλμ-, με το χωριό πλέον να απειλείται.

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις και οι εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου δυσχαιραίνουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

To πρωί του Σαββάτου επικράτησε άπνοια και κοντά στο χωριό υπήρχε ένα μεγάλο νέφος από τον καπνό.

Η επιχείρηση πυρόσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης.

Στην εξαιρετικά δύσβατη περιοχή μηχανήματα έργου με τη συνδρομή του Στρατού, ομάδων ξυλοκόπων, εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης, κατοίκων και του προσωπικού της δασικής υπηρεσίας αγωνίζονται να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Πρόκειται για εκτάσεις παρθένου δάσους, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία για 60 χρόνια, γεγονός που συνθέτει τις ιδανικές συνθήκες για αναζωπυρώσεις,προκαλώντας τον έντονο προβήματισμό και την ανησυχία των αξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στην νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την πορεία της πυρκαγιάς και το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεχών αναζωπυρώσεων,ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση δήλωσε ότι το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες.

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως λένε, στο έδαφος έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα εύφλεκτων υλικών πολλών εκατοστών το οποίο σε περίπτωση αύξησης της έντασης του ανέμου, παραδίδεται αμέσως στις φλόγες.

Μέχρι τις 5 το πρωί, ομάδες πυροσβεστών προσπαθούσαν να μην περάσει η φωτιά την αντιπυρική ζώνη κοντά στο χωριό Δαδιά. Aργότερα άρχισε να πνέει ένας μικρός άνεμος που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, στρέφοντας το μέτωπο τη φωτιάς σε περιοχές που έχουν ήδη καεί.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Αναφορικά με το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, σημειώνει: «Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη».

Νέα εστία στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας

Πυρκαγιά ξέσπασε μόλις και σε αγροτοδασική έκταση στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας. Έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 61πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωριού. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή.

Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες. Στο σημείο σπεύδουν οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλαμάτα αλλά κι γειτονικές περιοχές. Οι δυνάμεις ενισχύονται από όλη την δυτική Πελοπόννησο.

Συνεχίζεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον έλεγχο της φωτιάς στην Βωβούσα -Οι φλόγες έφτασαν στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα

Ένα ελικόπτερο και επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς που καίει από την Τετάρτη το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή, σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η φωτιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Την επιχείρηση κατάσβεσης ανέλαβε πλέον η Π.Υ. Κοζάνης.

Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 υδροφόρα οχήματα και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Γρεβενά και το ελικόπτερο από τα Ιωάννινα.

Η φωτιά, εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Πυρκαγιά και στην Ηλεία στην περιοχή της Σπιάντζας

Στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάντζας έφτασε η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε καλάμια, αλλά πήρε διαστάσεις και γίνεται μεγάλη.

Υπάρχει κινητοποίηση από ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να την ελέγξουν και να την περιορίσουν. Η φωτιά είναι κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται κοντά και δασύλλιο αναψυχής.

Φωτιά ξέσπασε στη Βρυσούλα Πρεβέζης στα Ιωάννινα

Πυρκαγιά ξέσπασε στις τέσσερις το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή της Βρυσούλας στο Λούρο Πρέβεζας. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξέσπασε σε ελαιώνα της περιοχής και βρίσκεται δίπλα στον οικισμό.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροπλάνα τύπου PZL. Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι και αυτό δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ertnews.gr, lesvosnews.net

Δημοφιλή