ΔΙΕΘΝΕΣ
21/02/2019 11:53 EET

Δήλωση Τσαβούγοσλου: Δύο πλοία για γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο στέλνει η Τουρκία

Προαναγγελία ή «μπλόφα»; O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φροντίζει να συντηρεί την ένταση...

Anadolu Agency via Getty Images

«Η Τουρκία οφείλει σύντομα να ξεκινήσει γεώτρηση ανοικτής θαλάσσης, με δύο πλοία γύρω από την Κύπρο», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με επείγον μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu.

Είναι μήνυμα που έρχεται σε συνέχεια των τουρκικών αντιδράσεων, καθώς η έρευνα της αμεριακανικής Exxon Mobile στα «οικόπεδα» της τουρκικής ΑΟΖ φέρεται να αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Η Αγκυρα αντιδρά και πάλι, επιχειρώντας να διεκδικήσει ρόλο και λόγο σε σχέση με την εξόρυξη υδρογονανθράκων - κάτι που έχει αποκλείσει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Mikhail Metzel via Getty Images

 

Κοτζιάς: «Οχι στο δόγμα υποχώρησης ή αράγματος»

«Δεν είμαστε υπέρ του δόγματος της υποχώρησης ή του δόγματος του αράγματος», δήλωσε την Τετάρτη (20/2) το βράδυ στη Λευκωσία ο Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως ο ίδιος ανήκει στη σχολή που είναι υπέρ του να παλεύει κανείς για την εξεύρεση ορθών λύσεων. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την «πρωτόγνωρη συνεργασία και εμπιστοσύνη» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.