Τσεχία: Αναζητείται από τις αρχές το άφαντο άλογο κούρσας του Καντίροφ

Ο «Ζάζου», ένα καθαρόαιμο αξίας περίπου 18.900 ευρώ που υποκείται σε κυρώσεις, εξαφανίστηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
via Associated Press

Η αστυνομία της Τσεχίας αναζητά πληροφορίες σχετικά με την εξαφάνιση, πιθανότατα κλοπή, ενός αλόγου κούρσας που άνηκε στον ισχυρό άνδρα της Τσετσενίας και στενό σύμμαχο του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ.

Τα ίχνη του Ζάζου, ενός καθαρόαιμου αξίας περίπου 18.900 ευρώ, εξαφανίστηκαν τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου.

Ο Ζάζου είναι ένα από τα δύο άλογα του Καντίροφ που εξακολουθούν να βρίσκονται σε στάβλο στην Τσεχική Δημοκρατία.

Τα άλογα τέθηκαν υπό κυρώσεις, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

Ο Ραμζάν Καντίροφ είναι ισχυρός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου, αν και πρόσφατα επέκρινε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πέρυσι, ένας τσέχικος ραδιοφωνικός σταθμός ανέφερε ότι ο στάβλος των αλόγων ιπποδρομιών του ηγέτη της Τσετσενίας είχε καταχωρηθεί στον τσέχικο οργανισμό “Jockey Club” από το 2012.

Ο Ζάζου εξαφανίστηκε από το αγρόκτημα καρφιών “Darhorse” κοντά στο Ρούντνιτσε ναντ Λάμπεν, μια κωμόπολη 50 χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι μια αλυσίδα που ασφάλιζε τις συρόμενες πόρτες στον στάβλο είχε αφαιρεθεί και το άλογο απομακρύνθηκε, πιθανώς υπό την κάλυψη του σκότους.

Η αστυνομία απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκεται ο Ζάζου, λέγοντας ότι ο 16χρονος ντορής φέρει ένα διακριτικό ακανόνιστο «λευκό αστέρι» στο μέτωπό του.

via Associated Press

Η αποτυχημένη απόπειρα ανάκτησης των αλόγων

Το Τσεχικό Ραδιόφωνο ανέφερε ότι έγινε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τα δύο άλογα - τον Ζάζου και ένα δεύτερο καθαρόαιμο με το όνομα του Ρώσου συνθέτη Μιχαήλ Γκλίνκα - τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δύο ρωσόφωνοι άντρες έφτασαν στο αγρόκτημα ισχυριζόμενοι ότι είχαν λάβει οδηγίες να μεταφέρουν τα άλογα στην Πολωνία, υποστηρίζοντας ότι τα ζώα που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσαν να μετακινηθούν πέρα από τα σύνορα, εφόσον δεν απομακρύνονται από έδαφος της ΕΕ.

Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος αρνήθηκε το αίτημά τους και κλείδωσε τους στάβλους για να αποτρέψει την αρπαγή των αλόγων. Ισχυρίζεται ότι οι δύο άντρες παρέμειναν για πέντε ημέρες σε ένα φορτηγό που ήταν παρκαρισμένο έξω από τις πύλες, πριν τελικά αναχωρήσουν με ένα τρέιλερ μεταφοράς αλόγου που έφερε το σήμα του στάβλου του Καντίροφ.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε χρηματικό έπαθλο από τις κούρσες επρόκειτο να διατεθεί για τη συντήρηση των αλόγων, αλλά τα υπόλοιπα κέρδη έχουν παγώσει - μια κίνηση που εξόργισε τον Καντίροφ.

«Τι μπορούμε να πούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δύση, αν παραβιάζονται βίαια τα δικαιώματα των αλόγων, των πιο φιλήσυχων, ευγενικών και καλοσυνάτων ζώων στον κόσμο;» Αναρωτήθηκε ο Καντίροφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως ανέφεραν οι Moscow Times.

Πηγή: BBC