Τζούλιαν Ασάνζ: Δικαστικό «φρένο» στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

Η βρετανική δικαιοσύνη ζητάει νέες εγγυήσεις.
via Associated Press

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε την Τρίτη, 26 Μαρτίου, στο Λονδίνο την άδεια από βρετανικό δικαστήριο (High Court) να προσφύγει κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Ασάνζ μπορεί να συνεχίσει την προσφυγή κατά της έκδοσής του σε νέα πλήρη ακροαματική συνδρίαση, εκτός αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» για το αν μπορεί να επικαλεσθεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και για το αν ενδέχεται να απειληθεί με τη θανατική ποινή.

Η βρετανική δικαιοσύνη ζητάει νέες εγγυήσεις

Η βρετανική δικαιοσύνη ζήτησε σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες νέες εγγυήσεις όσον αφορά τη μεταχείριση που θα επιφυλαχθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, χωρίς τις οποίες θα δώσει στον ιδρυτή του WikiLeaks το δικαίωμα σε μια ύστατη προσφυγή στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Οι δικαστές έδωσαν προθεσμία τριών εβδομάδων στις αμερικανικές αρχές για να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις. Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον 52χρονο Αυστραλό για μια μαζική διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων και οι βρετανοί δικαστές θέλουν να βεβαιωθούν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να επικαλεσθεί την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, και ότι δεν θα καταδικασθεί στην ποινή του θανάτου, σύμφωνα με μια σύνοψη της σημερινής απόφασης.

«Αν δεν δοθούν οι διαβεβαιώσεις αυτές» μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία, ο Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορέσει να προσφύγει κατά της απόφασης για την έκδοσή του, η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο 2022 από τη βρετανική κυβέρνηση, αποφάσισαν οι δικαστές Βικτόρια Σαρπ και Τζέρεμι Τζόνσον.

Αν δοθούν, μια νέα ακροαματική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου, πριν οι δικαστές αποφασίσουν αν θεωρούν ικανοποιητικές αυτές τις εγγυήσεις, για να αποφασισθεί αν ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί ή όχι να προχωρήσει σε μια τελευταία προσφυγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια υπόθεση που έχει γίνει σύμβολο των απειλών κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Οι υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ είχαν σε κάθε περίπτωση προειδοποιήσει πως σε περίπτωση ήττας στο δικαστήριο, θα προσέφευγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την ελπίδα να κάνουν να ανασταλεί η έκδοση.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 ετών επειδή δημοσιοποίησε από το 2010 περισσότερα από 700.000 εμπιστευτικά έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι αποκαλύψεις του WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων τους.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία το 2019 αφού πέρασε επτά χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, στο πλαίσιο μιας έρευνας για βιασμό που είχε μπει στο αρχείο την ίδια χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή