Σκληρή κόντρα Κίνας- Ηνωμένου Βασιλείου για τις κυβερνοεπιθέσεις

Η Κίνα κατηγορεί τη Βρετανία για «κακόβουλες συκοφαντίες».
enjoynz via Getty Images

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «κακόβουλες συκοφαντίες» τις κατηγορίες του Λονδίνου κατά τις οποίες ομάδες υποστηριζόμενες από το κινεζικό κράτος διεξήγαγαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον Βρετανών κοινοβουλευτικών που επικρίνουν την Κίνα και εναντίον της εκλογικής επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κατηγορίες είναι «εντελώς ανυπόστατες» και «κακόβουλες συκοφαντίες», τόνισε η πρεσβεία της Κίνας στη Βρετανία στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χάκερ που συνδέονταν με την κινεζική κυβέρνηση διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας, υποστηριζόμενη από το κράτος επιχείρηση με στόχο Αμερικανούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, εταιρείες, ακτιβιστές και υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές, ανακοινώνοντας κατηγορίες και κυρώσεις.

Ο σκοπός της εκστρατείας, που φέρεται να άρχισε το 2010, ήταν η παρενόχληση επικριτών της κινεζικής κυβέρνησης, η κλοπή εμπορικών μυστικών αμερικανικών εταιρειών και η παρακολούθηση υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών. Δυτικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν την επιχείρηση, που διεξήχθη από μια ομάδα χάκερ γνωστή ως ΑΡΤ31, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει εκλογών σχετικά με τις κατασκοπευτικές δυνατότητες της Κίνας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απήγγειλε κατηγορίες σε επτά χάκερ, που θεωρείται ότι ζουν στην Κίνα. Η βρετανική κυβέρνηση, σε αντίστοιχη ανακοίνωση, επέβαλε κυρώσεις σε μια εταιρεία «βιτρίνα» και δύο άτομα σε σχέση με μια παραβίαση που ενδέχεται να έδωσε στην Κίνα πρόσβαση σε πληροφορίες για δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις οποίες είχε στη διάθεσή της η Εκλογική Επιτροπή.

H βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα την Κίνα για αυτές που χαρακτήρισε κακόβουλες κυβερνοεκστρατείες κατά βουλευτών και της Εκλογικής Επιτροπής. Τα δύο άτομα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι Ζάο Γκουανγκτσόνγκ και Νι Γκαομπίν και η εταιρεία είναι η Wuhan Xiaoruizhi Science and Technology Company Ltd, που σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση εργάζεται για την ΑΡΤ31 (Advanced Persistent Threat Group 31), που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Associated Press- BBC

Δημοφιλή