ΒΑ.2.86: Πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορονοϊού στο «μικροσκόπιο» του CDC

Πού έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή.
.
.
Social Media via via REUTERS

Το CDC των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention) ανακοίνωσε την Πέμπτη πως παρακολουθεί μια νέα, πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί Covid-19.

Πρόκειται για την ΒΑ.2.86, η οποία έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, τη Δανία και το Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (Twitter).

«Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τη ΒΑ.2.86, οι συστάσεις του CDC για προστασία από την Covid-19 παραμένουν οι ίδιες» ανέφερε η υπηρεσία.

Ο ΠΟΥ είπε νωρίτερα την Πέμπτη πως είχε καταχωρήσει τη ΒΑ.2.86 ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» λόγω των πολλών μεταλλάξεων που φέρει.

Ο ΠΟΥ είπε πως, ως τώρα, μόνο λίγες αλληλουχίσεις της παραλλαγής έχουν αναφερθεί από περιορισμένο αριθμό χωρών.

Η νέα αυτή παραλλαγή, που έχει 36 μεταλλάξεις από την αυτή τη στιγμή κυρίαρχη παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, «ανάγεται σε παλαιότερο παρακλάδι» του ιού, εξήγησε ο Δρ. Σ. Γουέσλι Λονγκ, ιατρικός διευθυντής διαγνωστικής μικροβιολογίας στο Houston Methodist.

Όπως είπε, μένει να φανεί αν η ΒΑ.2.86 θα είναι σε θέση να κυριαρχήσει επί άλλων στελεχών του ιού ή αν έχει κάποιο πλεονέκτημα ως προς την αποφυγή ανοσολογικής αντίδρασης από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό.

Οι αρχικές αναλύσεις υποδεικνύουν πως η νέα παραλλαγή «θα έχει ίδια ή μεγαλύτερη δυνατότητα διαφυγής από την ΧΒΒ.1.5 από αντισώματα που προέκυψαν από παραλλαγές πριν την Όμικρον ή της πρώτης γενεάς Όμικρον» ανέφερε ο Τζέσι Μπλουμ, ιολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Center, σε slide deck που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον είναι το στέλεχος που στοχεύουν τα εμβόλια στις επερχόμενες αναμνηστικές δόσεις.

Στα slides του Μπλουμ σημειώνεται πως το πιθανότερο σενάριο είναι η ΒΑ.2.86 να είναι λιγότερο μεταδοτική από τις παρούσες κυρίαρχες παραλλαγές, οπότε ποτέ δεν εξαπλώνεται πολύ, μα χρειάζονται περισσότερα δεδομένα αλληλούχισης.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου θα ήταν πως θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων από ό,τι έχουμε δει στα πρόσφατα κύματα» είπε ο Λονγκ. «Οι αναμνηστικές δόσεις θα σας βοηθήσουν και πάλι να αντιμετωπίσετε την Covid γενικότερα».

Με πληροφορίες από Reuters