«Βέτο» της Ινδίας για επιπλέον κυρώσεις προς την Ρωσία στη συνάντηση των G20

Οι υπουργοί οικονομικών έχουν προγραμματίσει συνάντηση στις 23 Φεβρουαρίου, για να συζητήσουν επιπλέον μέτρα κατά της Ρωσίας.

Να μην συζητηθούν πρόσθετες κυρώσεις προς τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών των G20 στην Ινδία, ζήτησε το Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με το Reuters, στο περιθώριο της G20 στην Ινδία, οι υπουργοί οικονομικών των G7, έχουν προγραμματίσει συνάντηση στις 23 Φεβρουαρίου, την παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής, για να συζητήσουν επιπλέον μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας.

Τόσο οι υπουργοί Οικονομικών όσο και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της G20 , δήλωσαν ότι ο μακροοικονομικός αντίκτυπος του πολέμου θα τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης, με την Ινδία να θέτει σοβαρές αντιρρήσεις για πρόσθετες ενέργειες κατά της Ρωσίας.

«Η Ινδία δεν επιθυμεί να συζητήσει ή να υποστηρίξει τυχόν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της G20», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Οι υπάρχουσες κυρώσεις στη Ρωσία είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο».

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις φτωχότερες χώρες αυξάνοντας τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

Οι γειτονικές χώρες, Σρι Λάνκα, Πακιστάν και Μπαγκλαντές, ζήτησαν δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τους τελευταίους μήνες για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και ο πόλεμος.

Η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo ωστόσο, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες να επιβάλουν νέες κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών που θα στοχεύουν στην αγορά από τη Ρωσία αγαθών διπλής χρήσης, όπως ψυγεία και φούρνους μικροκυμάτων, για να εξασφαλίσει ημιαγωγούς που χρειάζονται για τον στρατό της.

Οι κυρώσεις θα επιδιώξουν επίσης να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν τη μεταφόρτωση πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων υπό περιορισμούς μέσω μεθοριακών χωρών.

Ο Adeyemo είπε ακόμη ότι περισσότερες από 30 χώρες θα στείλουν μια σαφή προειδοποίηση σε εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άτομα που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις εάν συνεχίσουν να το κάνουν.

Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δεν επέκρινε ανοιχτά τη Μόσχα για την εισβολή και αντ′ αυτού ζήτησε διάλογο και διπλωματία για τον τερματισμό του πολέμου. Η Ινδία έχει επίσης αυξήσει απότομα τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή αμυντικού υλικού της.

Ο Jaishankar είπε στον συνεργάτη του Reuters, ANI αυτή την εβδομάδα ότι η σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία ήταν «εξαιρετικά σταθερή και ήταν σταθερή σε όλη την αναταραχή στην παγκόσμια πολιτική».

Αναδιάρθρωση χρέους σε φτωχές χώρες

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G20, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνάντηση με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ινδία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια αναδιάρθρωση του χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επίσης, οι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα, η μεταρρύθμιση των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, η διεθνής φορολογία και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων, στις οποίες θα παρευρεθούν οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Απόντες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που θα εκπροσωπηθούν από τους αναπληρωτές τους.

Πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή