Βιετναμέζα δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο για απάτη 44 δισ. δολαρίων

H μεγαλύτερη υπόθεση οικονομικής απάτης στην ιστορία της χώρας.
via Associated Press

Η Τρούονγκ Μάι Λαν, δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας του χώρου των ακινήτων, καταδικάστηκε σε θάνατο την Πέμπτη από δικαστήριο στη Χο Τσι Μιν, στο νότιο Βιετνάμ, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης υπόθεσης οικονομικής απάτης που έχει δει η χώρα.

Η 67χρονη επικεφαλής της εταιρείας του χώρου των ακινήτων Van Thinh Phat, ήταν κατηγορούμενη για απάτη ύψους 12,5 δισ. δολαρίων- σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της χώρας το 2022. Είχε παράνομα τον έλεγχο της Saigon Joint Stock Commercial Bank μεταξύ 2012 και 2022 για να διοχετεύει αυτά τα κεφάλαια μέσα από χιλιάδες εταιρείες- «φαντάσματα» και δωροδοκώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η σύλληψή της τον Οκτώβριο του 2022 ήταν μεταξύ αυτών που προκάλεσαν το εντονότερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς στο Βιετνάμ, που έχει ενταθεί από το 2022. Η επιχείρηση αυτή, υπό την ονομασία «Φλεγόμενος Κλίβανος» έχει αγγίξει τα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτικής του Βιετνάμ. Ο πρώην πρόεδρος Βο Βαν Θουόνγκ παραιτήθηκε τον Μάρτιο, λόγω της εμπλοκής του στην εκστρατεία.

Ωστόσο αυτό που σόκαρε τη χώρα ήταν η έκταση της δίκης της Λαν. Η VTP ήταν μεταξύ των πλουσιότερων εταιρειών real estate του Βιετνάμ, με τα projects της να περιλαμβάνουν πολυτελείς κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα. Αναλυτές λένε πως η έκταση της απάτης δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με εμπλοκή άλλων τραπεζών ή επιχειρήσεων, κάτι που επηρεάζει τις οικονομικές προοπτικές του Βιετνάμ και προβληματίζει τους ξένους επενδυτές σε μια περίοδο που το Βιετνάμ προσπαθεί να παρουσιάσει εικόνα ιδανικής έδρας για επιχειρήσεις που θέλουν να απομακρύνουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες από την Κίνα.

Οι αρχές της κομμουνιστικής χώρας ήταν ασυνήθιστα «ανοιχτές» ως προς την υπόθεση, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες. Όπως αναφέρθηκε, κλήθηκαν 2.700 άτομα να καταθέσουν, ενώ ενεπλάκησαν 10 εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι. Τα στοιχεία ήταν σε 104 κουτιά, με συνολικό βάρος έξι τόνους. Μαζί με την Τρούονγκ Μάι Λαν δικάστηκαν 85 κατηγορούμενοι.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC

Δημοφιλή