Βίντεο: Εκρήξεις κοντά στην πρωτεύουσα της Υεμένης- Νέα πλήγματα από ΗΠΑ-Βρετανία στους Χούθι

Νέες αεροπορικές επιθέσεις από τις αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.
via Associated Press

Οι αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους σε οκτώ τοποθεσίες που είναι σε χρήση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη το βράδυ της Δευτέρας, σε έναν νέο «γύρο» συντονισμένων πληγμάτων αντιποίνων από τους δύο συμμάχους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ΗΠΑ και Βρετανία χρησιμοποίησαν πυραύλους Tomahawk εκτοξευόμενους από πλοία και υποβρύχια, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη, για να χτυπήσουν αποθήκες πυραύλων, drones και εκτοξευτές των Χούθι, Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία συνέβαλαν στην αποστολή, μεταξύ άλλων με πληροφορίες και παρακολούθηση.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται πως τα πλήγματα στόχευσαν συγκεκριμένα έναν υπόγειο χώρο αποθήκευσης των Χούθι και θέσεις που σχετίζονταν με τους πυραύλους και τις δυνατότητες εναέριας παρακολούθησής τους. Όπως πρόσθεσαν, «στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση εντάσεων και η επαναφορά της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, μα επαναλαμβάνουμε στην ηγεσία των Χούθι: Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο κρίσιμες ναυτικές οδούς απέναντι στις συνεχιζόμενες απειλές».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τέσσερα μαχητικά Typhoon της RAF χτύπησαν «πολλαπλούς στόχους σε δύο στρατιωτικές θέσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Σαναά (πρωτεύουσας της Υεμένης)» με βόμβες ακριβείας. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε σε δημοσιογράφους ότι στα πλήγματα ρίχτηκαν 25-30 όπλα και έπληξαν πολλούς στόχους σε κάθε τοποθεσία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ διαπίστωσαν «καλές επιπτώσεις» σε όλους τους χώρους, περιλαμβανομένης της καταστροφής πιο προηγμένων όπλων στην υπόγεια αποθήκη. Επίσης ανέφερε πως πλήγματα πραγματοποίησαν μαχητικά από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower και ενεπλάκησαν και άλλα σκάφη, περιλαμβανομένων των αντιτορπιλικών USS Gravely και USS Mason και του καταδρομικού USS Philippine Sea.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή