ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2019 12:32 EEST

Βίντεο και φωτογραφίες από την ιρανική επιδρομή στο βρετανικό τάνκερ και το συλληφθέν πλήρωμα

Κυκλοφόρησε εικόνα του πληρώματος.

HASAN SHIRVANI via Getty Images

Βίντεο από την επιδρομή τους στο βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero στα Στενά του Ορμούζ έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν. Παράλληλα, κυκλοφόρησε φωτογραφία από το εσωτερικό του σκάφους, όπου φαίνεται συγκεντρωμένα τα μέλη του πληρώματος, να κάθονται στο πάτωμα ενώ τους απευθύνεται Ιρανός αξιωματούχος.

 

 
 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών Cobra, εν μέσω αναφορών πως υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο «παγώματος» ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.

 

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Άμυνας, Τομπάιας Έλγουντ, είπε πως είναι αδύνατον να συνοδεύεται κάθε μεμονωμένο σκάφος, και υπέδειξε πως πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στο πολεμικό ναυτικό εάν η Βρετανία θέλει να συνεχίζει να παίζει ρόλο στα διεθνή δρώμενα.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Το Stena Impero κατελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης την Παρασκευή στα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη υποστήριξε πως παραβίαζε διεθνείς ναυτικούς κανόνες. Επίσης, κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες μέσω ασυρμάτου μεταξύ του βρετανικού πολεμικού HMS Montrose και των ιρανικών δυνάμεων, πριν καταληφθεί το τάνκερ. Οι Ιρανοί ακούγονται να λένε στους Βρετανούς πως σκοπεύουν να κάνουν έλεγχο στο Stena Impero για λόγους ασφαλείας. Το HMS Montrose ήταν μακριά και δεν μπόρεσε να παρέμβει.

 

Reuters TV / Reuters

 

Το ιρανικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι το τάνκερ κατελήφθη μετά από σύγκρουση με αλιευτικό, ενώ είχε αγνοήσει κλήσεις.

Η κατάληψη του τάνκερ έλαβε χώρα δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη του ιρανικού τάνκερ Grace 1 στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ από Βρετανούς πεζοναύτες, εξαιτίας στοιχείων που υποδείκνυαν πως μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.