ΔΙΕΘΝΕΣ
27/08/2020 17:53 EEST | Updated 27/08/2020 18:07 EEST

Βίντεο: Ρωσικό και αμερικανικό όχημα συγκρούστηκαν στη Συρία

«Επακουμβήσεις» δεν γίνονται μόνο στο Αιγαίο.

RusVesna.SU
.

Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας αλληλοκατηγορούνται για περιστατικό στη βορειοανατολική Συρία όπου συγκρούστηκαν τεθωρακισμένα τους οχήματα, με αποτέλεσμα- όπως μετέδωσε το BBC- να τραυματιστούν Αμερικανοί στρατιώτες, σε ένα περιστατικό που θυμίζει την πρόσφατη «επακούμβηση» της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής «Kemal Reis» μετά από λάθος χειρισμό των Τούρκων, με αποτέλεσμα την πρόκληση ρήγματος στο τουρκικό πλοίο, που έφυγε για επισκευές. 

Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησαν ευρύτατα βίντεο του περιστατικού, που έγινε γνωστό την Τετάρτη. Η θέση της Ρωσίας είναι πως οι Αμερικανοί πήγαν να παρεμποδίσουν μια περίπολο, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να λέει ότι είχε ενημερώσει πως θα υπήρχε ρωσική περίπολος στην περιοχή, ωστόσο οι Αμερικανοί «προσπάθησαν να την μπλοκάρουν».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου (NSC) είπε ότι ένα ρωσικό όχημα χτύπησε ένα αμερικανικό όχημα παντοδαπού εδάφους, «προκαλώντας τραυματισμούς» στο πλήρωμά του. Ανώνυμη στρατιωτική πηγή είπε στο Politico πως τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες υπέστησαν ελαφρά διάσειση.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 500 στρατιωτικούς στην περιοχή, για το ενδεχόμενο απειλών από τζιχαντιστές του ISIS. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια στις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), που τελούν υπό κουρδική ηγεσία.

 

 

Ο Τζον Ούλιοτ, εκπρόσωπος του NSC, τον οποίο επικαλέστηκε το Politico, είπε πως το συμβάν έλαβε χώρα κατά τις 10.00 (τοπική ώρα) το πρωί της Τετάρτης, όταν μια περίπολος συνάντησε Ρώσους κοντά στο Ντεϊρίκ της βορειοανατολικής Συρίας. Ο ίδιος κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και είπε ότι η περίπολος αποχώρησε για «αποκλιμάκωση της κατάστασης». «Μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικές ενέργειες όπως αυτή αποτελούν παραβίαση των πρωτοκόλλων αποκλιμάκωσης, στα οποία δεσμεύτηκαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2019».

 

 

Η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύριο πρόεδρο Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται εναντίον πολλών οργανώσεων και ομάδων ανταρτών και μαχητών- μεταξύ των οποίων και το ISIS. Έχουν υπάρξει διάφορα περιστατικά με αμερικανικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία: Πριν από περίπου μία εβδομάδα Αμερικανικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά από Σύριους συμμάχους των Ρώσων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 μια μεγάλη δύναμη Ρώσων μισθοφόρων επιτέθηκε εναντίον αμερικανικών θέσεων κοντά σε πετρελαιοπηγή. Η επίθεση αποκρούστηκε, με βαριές απώλειες για τους επιτιθέμενους.