Βόρεια Μακεδονία: Επίθεσε σε βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο λόγω ονομασίας

Η Βουλγαρία εμποδίσει τις έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών.
Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη Σόφια τον Ιανουάριο.
Οι πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας κατά την επίσκεψη του δεύτερου στη Σόφια τον Ιανουάριο.
Anadolu Agency via Getty Images

’Αγνωστοι δράστες πυρπόλησαν το πρωί την μεταλλική εξώπορτα του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου ”Ιβάν Μιχάιλοφ” στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) στη Βόρεια Μακεδονία.

Το πολιτιστικό αυτό κέντρο είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας και πολυάριθμης διακομματικής βουλγαρικής αντιπροσωπείας και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων, όχι τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο λόγω της ονομαδοτοσίας του.

Το κέντρο φέρει το όνομα του Ιβάν Μιχάιλοφ, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου της Βουλγαρίας, με φασιστική ιδεολογία, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης των ναζιστών. Ο Μιχάιλοφ αμφισβητούσε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και υποστήριζε ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας είναι Βούλγαροι.

Το πολιτιστικό κέντρο ”Ιβάν Μιχάιλοφ” ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στα Μπίτολα, με σκοπό «την προάσπιση των συμφερόντων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι», ενώ το κτήριο στο οποίο στεγάζεται εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει ως «προβοκάτσια» τα εγκαίνια του κέντρου αυτού στα Μπίτολα με την ονομασία ”Ιβάν Μιχάιλοφ” και είχε σημειώσει ότι μία τέτοια ενέργεια ρίχνει σκιές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στις συνομιλίες που αυτές διεξάγουν για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να αρθεί το βουλγαρικό βέτο και η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Η Σόφια ισχυρίζεται αρκετά τακτικά ότι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που προσδιορίζονται ως Βούλγαροι υφίστανται διακρίσεις λόγω της εθνικής τους καταγωγής, ενώ τα Σκόπια απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς και κάνουν λόγο για ανάμειξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε απερίφραστα την πυρπόληση της εξώπορτας του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στα Μπίτολα.

«Αυτή η βανδαλική επίθεση αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι κατά της προόδου στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας και του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος» σημειώνεται σε σχετκή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία αναφέρεται ακόμη ότι οι διωκτικές αρχές της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών».

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το πρωϊ το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο επίσκεψη στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του ομόλόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ