Βόρειο Κόσοβο: Δεκάδες οι τραυματίες στις άγριες συγκρούσεις Σέρβων με δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Αυστηρή φρούρηση δημοτικών κτιρίων και συγκεντρώσεις κατά των Αλβανών που έχουν τον έλεγχο της τοπική αυτοδιοίκησης. Κρίσιμες συναντήσεις Βούτσιτς με πρέσβεις ΕΕ, Ρωσίας,Κίνας.
LAURA HASANI via Reuters

Δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν σήμερα το δημοτικό κτίριο στην πόλη Ζβέτσαν του Κοσόβου, όπου την Δευτέρα, 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις.

Σέρβοι του Κοσόβου έχουν συγκεντρωθεί ξανά μπροστά από το δημοτικό κτίριο στο Ζβέτσαν, αλλά η κατάσταση είναι ήρεμη, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Reuτers καθώς στρατιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Πολωνία στέκονταν φρουροί με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών.

Χθες Σέρβοι διαδηλωτές στο Ζβέτσαν έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η νατοϊκή δύναμη, γνωστή ως KFOR, ανακοίνωσε πως 30 στρατιώτες της τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως τραυματίσθηκαν 52 Σέρβοι, ενώ έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Σε μια άλλη πόλη με σερβική πλειοψηφία, στο Λεποσάβιτς, ο αλβανικής καταγωγής δήμαρχος δεν μπορούσε να φύγει από το γραφείο του για περισσότερο από 24 ώρες εξαιτίας των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω απ′ αυτό, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

STRINGER via Reuters

Ο επικεφαλής επί θεμάτων Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις χθεσινές βιαιότητες ”με τους εντονότερους όρους”. ″Οι βίαιες πράξεις εναντίον στρατευμάτων @NATO_KFOR, πολιτών και αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτες”, έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν.

Οι αρχές του Κοσόβου έχουν κατηγορήσει τον Βούτσιτς ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή όπου ζει συμπαγής πληθυσμός Σέρβων ενώ ο Βούτσιτς κατηγόρησε τις αρχές του Κοσόβου ότι προκάλεσαν πρόβλημα επιμένοντας να εγκαταστήσουν νέους δημάρχους.

Ο Βούτσιτς πρόκειται να συναντήσει πρεσβευτές του αποκαλούμενου Κουιντέτου (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) στο Βελιγράδι και αργότερα πρόκειται να συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στη Σερβία.

via Associated Press
OGNEN TEOFILOVSKI via Reuters

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό της RAI πως μίλησε με τον Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι. ”Τους κάλεσα να επιδείξουν ηρεμία ... να εγκαταλείψουν τη βία και ελπίζω ότι άκουσαν, έδειξαν και οι δύο μεγάλη προθυμία, θα δούμε”.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ ανέφερε πως ”είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ για την Πρίστινα και για το Βελιγράδι να δείξουν υπευθυνότητα επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού στην υπηρεσία της ειρήνης και της ευημερίας των σέρβων και των κοσοβάρων πολιτών”. Κάλεσε τα δύο μέρη, ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Κοσόβου, να λάβουν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις. ”Δεν μπορούμε να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένου του κρίσιμου διεθνούς πλαισίου. Αυτό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας”, υπογράμμισε.

via Associated Press
via Associated Press
LAURA HASANI via Reuters
STRINGER via Reuters

Πηγές: Reuters, AFP