Βραζιλία: Ποινική έρευνα στον Μπολσονάρο για παρενόχληση φάλαινας με τζετ σκι

Η έρευνα είναι ένας μόνο από τους πολλούς νομικούς πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος της χώρας και ηγέτης της ακροδεξιάς.
via Associated Press

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο βρίσκεται υπό ποινική έρευνα επειδή φέρεται να παρενόχλησε μια μεγάπτερη φάλαινα ενώ οδηγούσε τζετ σκι ανοιχτά των ακτών του Σάο Πάολο πέρυσι.

Ο Μπολσονάρο εμφανίστηκε την Τρίτη στην ομοσπονδιακή αστυνομία του Σάο Πάολο για να συναντηθεί με τους αξιωματικούς, μαζί με τον δικηγόρο και πρώην σύμβουλό του, ο οποίος ήταν επίσης παρών την ώρα του φερόμενου περιστατικού.

Η έρευνα είναι ένας μόνο από τους πολλούς νομικούς πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει ο πρώην ηγέτης της ακροδεξιάς. Από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του πριν από ένα χρόνο, στον Μπολσονάρο έχει απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία μέχρι το 2030, ερευνάται για συνωμοσία πραξικοπήματος με στόχο την απομάκρυνση του διαδόχου του από την εξουσία και του έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο.

Σε ένα βίντεο του Ιουνίου του 2023 που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας άνδρας φαίνεται να οδηγεί ένα τζετ σκι κοντά σε μια φάλαινα, καταγράφοντας προφανώς τη συνάντηση με κινητό τηλέφωνο. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, οι οποίοι επίσης ερευνούν την υπόθεση, δήλωσαν ότι ο άνδρας φαίνεται να είναι ο Μπολσονάρο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βραζιλίας, τα μηχανοκίνητα σκάφη πρέπει να τηρούν ελάχιστη απόσταση 100 μέτρων από φάλαινες και άλλα κητώδη. Οποιαδήποτε εσκεμμένη προσπάθεια προσέγγισης μπορεί να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης από δύο έως πέντε χρόνια και πρόστιμο.

Ο άνδρας που επέβαινε στο προσωπικό σκάφος φαίνεται ότι βρισκόταν σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το ζώο, ανέφεραν οι εισαγγελείς πέρυσι.

Για τους οπαούς του Μπολσονάρο, η υπόθεση είναι ένα ακόμη παράδειγμα ότι ο ηγέτης τους διώκεται πολιτικά - ένα επιχείρημα που έχει προβάλει συχνά μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματικοί στην πρωτεύουσα Μπραζίλια ανέκριναν τον Μπολσονάρο για φερόμενη συνωμοσία πραξικοπήματος, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τον διάδοχό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, από την εξουσία. Ο Μπολσονάρο, του οποίου το διαβατήριο είχε κατασχεθεί σε προηγούμενη αστυνομική επιχείρηση, επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός.

Έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου δείχνουν ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Μπολσονάρο και ορισμένοι από τους βοηθούς του, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών και κορυφαίων στρατιωτικών συμβούλων, προετοίμασαν ένα διάταγμα που θα κήρυττε την ψηφοφορία για τις εκλογές του 2022 ως δόλια, εάν ο Μπολσονάρο έχανε τις εκλογές από τον αριστερό αντίπαλό του, Λούλα.

Το διάταγμα προέβλεπε επίσης τη σύλληψη ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου και τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ο Μπολσονάρο έχασε, αλλά το διάταγμα δεν εκδόθηκε ποτέ και το υποτιθέμενο σχέδιο δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή.

Ο Μπολσονάρο κρίθηκε επίσης ακατάλληλος να θέσει υποψηφιότητα μέχρι το 2030 από μια ομάδα δικαστών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας και έθεσε αβάσιμες αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας.

Πέρυσι, ο Μπολσονάρο, η σύζυγός του και στενοί συνεργάτες του βρέθηκαν ξανά ενώπιον των ανακριτών για μια ακόμη υπόθεση, μετά από μια προσπάθεια να εισάγουν κρυφά διαμαντένια κοσμήματα αξίας, σύμφωνα με πληροφορίες, 3 εκατομμυρίων δολαρίων και την πώληση δύο πολυτελών ρολογιών που ο Μπολσονάρο έλαβε ως δώρα από τη Σαουδική Αραβία, ενώ ήταν στην εξουσία.

Η αστυνομία ερευνά επίσης την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας και την υποτιθέμενη κατασκοπεία των πολιτικών αντιπάλων του Μπολσονάρο κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία έληξε τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Μπολσονάρο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση.

Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αν η αστυνομία αποδείξει τελικά ότι ο Μπολσονάρο προσέγγισε σκόπιμα τη φάλαινα, κινδυνεύει το πολύ με πρόστιμο. Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, ένας τοπικός πολιτικός που κρίθηκε ένοχος με παρόμοιες κατηγορίες στην ίδια τοποθεσία, του επιβλήθηκε πρόστιμο 2.500 ρεάις (λίγο πάνω από 460 ευρώ).

Δημοφιλή