ΔΙΕΘΝΕΣ
05/10/2020 10:41 EEST

Βρετανία: Δεν καταγράφηκαν 16.000 κρούσματα κορονοϊού εξαιτίας τεχνικού λάθους

Οι Αρχές υποστηρίζουν πως το πρόβλημα έχει λυθεί.

Hannah Mckay / Reuters

Ένα τεχνικό λάθος ήταν αρκετό για να μην αναφερθούν σχεδόν 16.000 κρούσματα κορονοϊού στην Bρετανία.

Το αρμόδιο υπουργείο δήλωσε πως 15.841 νέες περιπτώσεις το διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου έως και 2 Οκτωβρίου έμειναν εκτός των ημερήσιων στοιχείων.

Τις επόμενες μέρες, τα εν λόγω κρούσματα προστέθηκαν στον ημερήσιο απολογισμό.

Οι  Αρχές ανέφεραν πως όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό είχαν ενημερωθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ενημερώθηκαν και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Το υπουργείο το Σάββατο επεσήμανε πως το πρόβλημα έχει λυθεί και πως οι εκκρεμείς υποθέσεις θα λάμβαναν ενημέρωση άμεσα.

Το θέμα που δημιουργήθηκε προφανώς οδηγεί στο συμπέρασμα πως τις τελευταίες μέρες, τα στοιχεία για την πανδημία που είχε στα χέρια της η βρετανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Ο Χαφ Παμ, συντάκτης υγείας στο BBC λέει μάλιστα πως με βάση τους υπολογισμούς για πολλές ημέρες, τα κρούσματα ήταν περίπου 11.000 και όχι 7.000 που ανακοίνωνε η κυβέρνηση.

Εντωμεταξύ, η επικεφαλής της ειδικής ομάδας της κυβέρνησης για τα εμβόλια, Κέιτ Μπίνγχαμ, δήλωσε στους Financial Times πως λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

«Δεν θα υπάρξει εμβολιασμός για άτομα κάτω των 18 ετών», είπε. «Είναι ένα εμβόλιο μόνο για ενήλικες και κυρίως ανθρώπους άνω των 50, με επίκεντρο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ευπαθείς ομάδες», διευκρίνισε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τόνισε εκ νέου πως η κατάσταση πιθανότατα θα είναι δύσκολη μέχρι και τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζουμε πως οι ειδικοί επισημαίνουν πως ιδανικά οι επαφές θα ήταν καλό να εντοπίζονται εντός 48 ωρών.

(Με πληροφορίες από BBC)