Βρετανία: Δύσκολος ο «μήνας του μέλιτος» για την Τρας στην πρωθυπουργία

Οι Εργατικοί αύξησαν τη δύναμή τους κατά 7% τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας το 46% ενώ οι Τόρρις έπεσαν στο 27%.
JUSTIN TALLIS via Getty Images

Κάθε άλλο παρά «μήνας το μέλιτος» είναι αυτός που διανύει η Λιζ Τρας στην πρωθυπουργική καρέκλα καθώς πριν οι πανηγυρισμοί καταλαγιάσουν οι Βρετανοί ζητούν ήδη την παραίτηση της.

Δημοσκόπηση της Opinion δείχνει το Εργατικό Κόμμα να προηγείται με 19 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των συντηρητικών της Τρας, την ώρα που άλλη δημοσκόπηση δείχνει το 51% των Βρετανών να θέλει την παραίτησή της.

Τα νέα δεν είναι καθόλου ευοίωνα για τη Βρεττανή πρωθυπουργό, που θέλησε να απαντήσει δυναμικά στην ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό ρεκόρ στη Βρετανία, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μετά την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 2.000 ενηλίκων Βρετανών, δείχνει ότι οι Εργατικοί αύξησαν τη δύναμή τους κατά 7% τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας το 46%. Στον αντίποδα, το Συντηρητικό Κόμμα υποχώρησε αντιστοίχως στο 27%.

Το 55% των ερωτηθέντων αποδοκίμασε το έργο της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, έναντι μόλις 18% που εξέφρασε θετική άποψη.

«Η Λιζ Τρας κατάφερε να φθάσει στο ναδίρ της προσωπικής αξιολόγησης που είχαν τόσο η Τερέζα Μέι όσο και ο Μπόρις Τζόνσον στο τέλος της θητείας τους. Και αυτό σε διάστημα εβδομάδων από την ανάληψη της πρωθυπουργίας και ημερών από την πρώτη σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησής της», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Opinium Τζέιμς Κράουτς.

Η Τρας διαδέχθηκε τον Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 6 Σεπτεμβρίου, αφότου επικράτησε του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Όμως η θητεία της κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, BBC

Δημοφιλή