Βρετανία: Υποψήφιος οδηγός κόπηκε 59 φορές στα σήματα πριν περάσει

Επαινέθηκε πάντως για την συγκινητική του αφοσίωση για να πάρει το δίπλωμα οδήγησης.
Peter Dazeley via Getty Images

Ένας υποψήφιος οδηγός στη Βρετανία απέτυχε συνολικά 59 φορές στα σήματα πριν περάσει και επαινέθηκε για την «εκπληκτική» αφοσίωσή του.

Το άτομο, το οποίο δεν κατονομάζεται, ξόδεψε 1.380 λίρες (περίπου 1.680 ευρώ) και περίπου 60 ώρες για τη διαδικασία σε εξεταστικό κέντρο στο Ρέντιτς.

Οι 59 εξετάσεις αποτελούν βρετανικό ρεκόρ αλλά μόλις και μετά βίας: ένας άλλος υποψήφιος στο Χαλ απέτυχε 57 φορές στις εξετάσεις, ένας άλλος στο Γκίλντφορντ 55 και ένας οδηγός στο Τάνμπριτζ Γουέλς κόπηκε 53 φορές.

Τα στοιχεία από την Υπηρεσία Προτύπων Οδηγών και Οχημάτων (DVSA) αφορούν τους υποψήφιους οδηγούς που πέρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Κάθε θεωρητική εξέταση κοστίζει 23 λίρες και διαρκεί περίπου μία ώρα.

Η Καμίλα Μπενίτεζ, διευθύνουσα σύμβουλος σχολής οδήγησης - η οποία έχει λανσάρει μια εφαρμογή αναθεώρησης που βοηθά τους υποψήφιους να προετοιμαστούν για την εξέταση, δήλωσε: ”Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια δύσκολη εξέταση και η δέσμευση αυτών των υποψηφίων οδηγών να περάσουν είναι εκπληκτική.

″Είναι αρκετά εύκολο να υποτιμήσει κανείς τη θεωρητική εξέταση”, είπε, τονίζοντας την σημασία της επανάληψης.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών δείχνουν ότι το ποσοστό επιτυχίας στις θεωρητικές εξετάσεις έχει μειωθεί από 65% το οικονομικό έτος 2007-2008 σε 44% το 2022-2023.

Ωστόσο, δεν είναι μια ιδιαίτερα άτυχη περίοδος για τους εκπαιδευόμενους - το 2012, αποκαλύφθηκε ότι ένας 28χρονος απέτυχε στις θεωρητικές εξετάσεις 92 φορές.

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να περάσουν τα σήματα πριν δώσουν την πρακτική εξέταση οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η θεωρητική εξέταση αποτελείται από 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, οι οποίες εξετάζουν τις γνώσεις των υποψηφίων σχετικά με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τις οποίες απαιτούνται τουλάχιστον 43 σωστές απαντήσεις.

Ακολουθεί ένα τεστ αντίληψης κινδύνου, το οποίο περιλαμβάνει 14 βίντεο με καταστάσεις οδήγησης. Αξιολογείται η ικανότητα των εκπαιδευομένων να προβλέπουν έγκαιρα πιθανούς κινδύνους, με ελάχιστον βαθμό επιτυχίας 44 στα 75.

Τα άτομα που αποτυγχάνουν στη θεωρητική εξέταση πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες προτού την επαναλάβουν. Όσοι περνούν επιτυχώς πρέπει να δώσουν επιτυχή πρακτική εξέταση εντός δύο ετών, διαφορετικά θα πρέπει να ολοκληρώσουν εκ νέου τη θεωρητική εξέταση.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή