Βρετανία: Με 2.200 διαμάντια η στέψη της Καμίλα

Δεν θα χρησιμοποιηθεί το διαμάντι Koh-i-noor.
Victoria Jones via AP

Η Καμίλα, σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Γ′ της Μεγάλης Βρετανίας στην τελετή στέψης θα φορέσει το στέμμα της Βασίλισσας Μαίρη, γιαγιάς της Ελισάβετ Β’, και χωρίς το διαμάντι Koh-i-noor, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα υπάρχον στέμμα θα χρησιμοποιηθεί για τη στέψη της βασιλικής συζύγου αντί να κατασκευαστεί ένα «νέο στέμμα» ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και αυτό γίνεται για «λόγους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας». Κατασκευάστηκε από τον σχεδιαστή πολυτελών κοσμημάτων Garrard το 1911 με 2.200 διαμάντια και το είχε φορέσει η βασίλισσα Μαίρη στην τελετή στέψης του συζύγου της.

Ως φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, στο στέμμα θα προστεθούν διαμάντια Cullinan από την συλλογή κοσμημάτων της εκλιπούσας βασίλισσας, τα οποία φορούσε συχνά ως καρφίτσες

Το στέμα με το διαμάντι Koh-i-noor.
Το στέμα με το διαμάντι Koh-i-noor.
Alastair Grant via AP

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το διαμάντι Kohinoor ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο, το οποίο κατασχέθηκε από την East India Company το 1849 και παραχωρήθηκε στη βασίλισσα Βικτωρία.

Είναι ένα αμφιλεγόμενο διαμάντι τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποκτήθηκε όσο και για το τι συμβολίζει. Ένας εκπρόσωπος του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, του Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε πρόσφατα στη Telegraph, ότι «φέρνει πίσω οδυνηρές μνήμες του αποικιακού παρελθόντος», αναφέρει η Guardian.

Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα