Βρετανία: Πρόστιμο στον Τζόνσον για την παραβιάση του lockdown και εκκλήσεις για παραίτηση

Η αστυνομία έκρινε ότι ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και ο ΥΠΟΙΚ παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα. Οι Εργατικοί ζητούν παραιτήσεις.
DANIEL LEAL via Getty Images

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ντάουνινγκ Στριτ.

Στον πρωθυπουργό επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή παρευρέθηκε στο πάρτι γενεθλίων του στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Ιουνίου 2020.

Στην Κάρι Τζόνσον, σύζυγος του πρωθυπουργού, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο από την αστυνομία, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τρίτης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο ΥΠΟΙΚ έλαβαν αμφότεροι ειδοποίηση σταθερής ποινής (FPN).

Ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, είπε ότι τόσο ο Τζόνσον όσο και ο Σουνάκ «πρέπει να παραιτηθούν και οι δύο».

«Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σουνάκ παραβίασαν το νόμο και είπαν επανειλημμένα ψέματα στο βρετανικό κοινό», είπε.

Η Νίκολα Στέρτζιον, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.

Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα αποφύγει τις ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα παραιτηθεί εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τους δικούς του νόμους για το lockdown.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου στις 15 Δεκεμβρίου, ο Τζόνσον είπε στο κοινό: «Ακολουθώ τους κανόνες».

Ο Σουνάκ είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 7 Δεκεμβρίου: «Όχι, δεν παρευρέθηκα σε κανένα πάρτι».

Νωρίτερα, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι είχε εκδώσει τουλάχιστον 30 επιπλέον πρόστιμα που σχετίζονται με κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ.

Συνολικά, η αστυνομία είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 50 παραπομπές για ειδοποιήσεις καθορισμένων ποινών (FPN).

Η Μητροπολιτική Αστυνομία διερευνά 12 συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος.

Οι αποκαλύψεις ότι πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην κορυφή της πυραμίδας της κυβέρνησης κατά παράβαση του lockdown οδήγησαν σε εκκλήσεις πολλών βουλευτών ακόμα και των Τόρις, να παραιτηθεί ο Τζόνσον.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός απέρριψε τα αιτήματα με τους συμμάχους του υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμαινε ότι ήταν η λάθος στιγμή για αλλαγή πρωθυπουργού.

Ένας υπουργός του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε πρόσφατα ότι «έχει καταλαγιάσει η οργή του κοινού» για το σκάνδαλο partygate.

Πάντως ένας άλλος βουλευτής των Τόρις είπε πρόσφατα στη HuffPost UK: «Αν δεν του επιβληθεί πρόστιμο, την γλίτωσε».

Ωστόσο τελικά αυτό δεν έγινε. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν παραιτήσεις από την κυβέρνηση. Εάν ο πρωθυπουργός παραβαίνει το νόμο, τότε πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες».

Ο Εντ Ντέιβι, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, είπε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει για να διεξαγάγει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.

H Βουλή των Κοινοτήτων επί του παρόντος δεν συνέρχεται λόγω της πασχαλινής διακοπής και δεν πρόκειται να επιστρέψει μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Δημοφιλή