Βρετανία: Σπάνια «βιομηχανική χιονόπτωση» προκλήθηκε από τη ρύπανση (Εικόνες)

Ο άνθρωπος έβαλε ξανά το χέρι του...

Ενα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως «βιομηχανική χιονόπτωση» φαίνεται ότι συνέβη κοντά στο αεροδρόμιο του Χίθροου της Βρετανίας νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με μια μελέτη.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τρεις μεγάλες, λευκές ζώνες στο έδαφος σε μέρη του Surrey παρά τις σχετικά ξηρές συνθήκες στην περιοχή εκείνη την εποχή. Το χιόνι, το οποίο καταγράφηκε στις 23 Ιανουαρίου, έπεσε κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις νοτιοανατολικά του αεροδρομίου Χίθροου.

Sentinel

Η «μόνη πραγματική εξήγηση» ήταν ότι η ρύπανση προκάλεσε τη χιονόπτωση, είπε ο Δρ. Τζούλιαν Μάγιες, ανεξάρτητος σύμβουλος για τον καιρό και το κλίμα που είδε το χιόνι και συνέταξε τη μελέτη.

Ανθρωπογενής ή βιομηχανική χιονόπτωση μπορεί να συμβεί όταν η υγρασία στον αέρα συμπυκνώνεται γύρω από μικροσκοπικά σωματίδια ρύπανσης, για παράδειγμα, σχηματίζοντας νιφάδες χιονιού. Οι συνθήκες πρέπει να είναι ακριβώς κατάλληλες, με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Μόνο ελάχιστα τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από προσεκτικότερη επιθεώρηση, ο Μάγιες συνειδητοποίησε ότι το χιόνι ήταν πολύ στεγνό, σαν «αποξηραμένη καρύδα». Ενας συνάδελφος τον ειδοποίησε για μια δορυφορική εικόνα του ανατολικού Surrey, που τραβήχτηκε το πρωί της 23ης Ιανουαρίου, η οποία αποκάλυψε τρεις ζώνες που έμοιαζαν με ελαφριά χιονόπτωση.

Η δορυφορική εικόνα έδειξε επίσης μια μικρή ποσότητα νέφους. Ωστόσο, ήταν «πραγματικά απίθανο» το χιόνι να είχε σχηματιστεί από σύννεφα με τον τυπικό τρόπο, είπε ο καθηγητής Τζιλ Χάρισον , του τμήματος μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Για να έπεφτε κανονικό χιόνι, θα έπρεπε να υπάρχει ένα μετεωρολογικό μέτωπο στην περιοχή, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για αυτό.

Ο Μάγιες εξήγησε είπε ότι και άλλοι παράγοντες εκτός από τη βιομηχανική ρύπανση θα μπορούσαν να έχουν συμβάλλει στο εν λόγω φαινόμενο, όπως πιθανά ίχνη πάγου από τα αεροπλάνα που πετούν από και προς το αεροδρόμιο. Η υγρασία από τις κοντινές δεξαμενές μπορεί επίσης να είχε ρόλο.

Αλλά τα στοιχεία έδειξαν ότι κάτι ωθούσε τις σταγόνες νερού στην ομίχλη να μεγεθυνθούν και να παγώσουν, μετατρέποντάς τις σε νιφάδες χιονιού. Η ρύπανση πιστεύεται ότι δημιούργησε τις συνθήκες, επιτρέποντας στα σταγονίδια να σχηματίσουν κρυστάλλους πάγου.

Η βιομηχανική χιονόπτωση συνήθως δεν προβλέπεται, για αυτό και εκπλήσσει τους παρατηρητές της. Αυτή η ασυνήθιστη μορφή χιονιού πιθανότατα θα γίνει ακόμα πιο σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι μέσες θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή