Βρετανός και μαύρος, δεν γίνεται! Το νέο κρούσμα ρατσισμού και οι σκελετοί στις ντουλάπες του Μπάκιγχαμ

Τι αποκαλύπτει ο διάλογος της νονάς του επόμενου βασιλιά της Βρετανίας με την μαύρη γυναίκα και κατά πόσο η μοναρχία μπορεί να "αλλάξει μυαλά".
Η βασίλισσα Ελισάβετ με την Λαίδη Σούσαν Χάσεϊ, νονά του πρίγκιπα Γουίλιαμ
Η βασίλισσα Ελισάβετ με την Λαίδη Σούσαν Χάσεϊ, νονά του πρίγκιπα Γουίλιαμ
Chris Radburn - PA Images via Getty Images

Άρχισε ως μια αμήχανη ιδιωτική συνομιλία σε μια δημόσια εκδήλωση, συνεχίστηκε με επίμονες ερωτήσεις, με προφανή ρατσιστικά υπονοούμενα, και κατέληξε να αποτελεί (δικαιολογημένα) αιτία σοβαρής αμηχανίας για την βασιλική οικογένεια. Το νέο περιστατικό, έρχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα που έχει διατυπώσει δημόσια ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν περί ”ρατσισμού” στην καρδιά του Μπάκιγχαμ.

Όλα άρχισαν σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η βασιλικής σύζυγος Καμίλα με θέμα την εκστρατεία της κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Λίγες ώρες μετά το πέρας αυτής μια ανάρτηση στα social media που αποκάλυπτε την επίμονη ”ανάκριση” μιας μαύρης Βρετανίδας, επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης από ”μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας” με ερωτήσεις για την καταγωγή της, έφεραν την παραίτηση της ”ενόχου” και ένα μπαράζ αντιδράσεων.

Πρωταγωνίστριες η Ενγκόζι Φουλάνι, διευθύντρια της οργάνωσης Sistah Space και καλεσμένη στην εκδήλωση και η Λαίδη Σούζαν Χάσεϊ, νονά του πρίγκιπα της Ουαλίας, Γουίλιαμ. Αν και στην ανάρτηση της πρώτης δεν κατονομάστηκε, η παραίτησή της λίγο αργότερα, αποκάλυψε την ταυτότητα τη.

Σύμφωνα με την Φουλάνι δέκα λεπτά μετά την άφιξή της τη σταμάτησε και άρχισε να της κάνει επίμονες ερωτήσεις για την ”καταγωγή” της αναφέροντας μάλιστα πως κάποια στιγμή της άγγιξε τα μαλλιά για να δει το όνομά της στην κονκάρδα που φορούσε.

Η Φουλάνι της έλεγε συνεχώς πως είναι εκπρόσωπος φιλανθρωπικής οργάνωσης και προσκεκλημένη στην εκδήλωση αλλά η Λαίδη επέμενε ρωτώντας: «Όχι, από ποιο μέρος της Αφρικής κατάγεστε;». Όταν δε της απάντησε πως είναι από την Βρετανία εκείνη συνέχισε: «Από πού είστε πραγματικά; Από πού προέρχονται οι δικοί σας;».

Όπως σχολίασε, δεν ήξερε πως να αντιδράσει και τι να απαντήσει. «Δεν μπορούσα να το πω στη βασιλική σύζυγο και ήταν σοκ για μένα, όπως και για τις δύο άλλες γυναίκες (σ.σ. που βρίσκονταν δίπλα της), μείναμε έκπληκτες και άφωνες».

Μάρτυρας, σχολίασε μάλιστα πως υπήρχε μια προφανή απροθυμία από πλευράς της Λαίδη Σούζαν Χάσεϊ.

Και φυσικά το θέμα ουσιαστικά είναι ότι αρνείτο να δεχθεί ή να κατανοήσει πως κάποιος/α μπορεί να είναι μαύρος και ταυτόχρονα Βρετανός/η.

Και αυτό που κάνει το όλο περιστατικό τόσο ”τοξικό”, όπως σχολιάζει το BBC, είναι ότι για άλλη μια φορά εγείρει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τη βασιλική οικογένεια και την ικανότητά της να εκπροσωπεί μια ποικιλόμορφη σύγχρονη Βρετανία. ”Αγγίζει ακατέργαστα νεύρα σχετικά με την αίσθηση του ανήκειν και της ταυτότητας. Κάνει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να φαντάζουν ως ένα αφιλόξενο μέρος”.

Τα θέματα της φυλής και του ρατσισμού, της ένταξης και της διαφορετικότητας αποτελούν ”ναρκοπέδιο” για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας - κυρίως μετά τις αναφορές της Μέγκαν, Δούκισσας του Σάσεξ, για προκατάληψη και συστημικό ρατσισμό εντός της βασιλικής οικογένειας.

Ατυχής συγκυρία για τον Γουίλιαμ και πρώτη ”κρυάδα” στις ΗΠΑ

Η χρονική συγκυρία επίσης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Η λαίδη Σούζαν Χάσεϊ, που τελικά παραιτήθηκε, είναι η νονά του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο οποίος έχει μεταβεί με την σύζυγο του Κέιτ στην Βοστόνη των ΗΠΑ για την απονομή ενός βραβείου για το περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας πρώτο βήμα στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας να χαράξει ένα διεθνές προφίλ ως εκπρόσωπος μια πιο σύγχρονης μοναρχίας με ανθρώπινο προσωπο.

Αυτό είναι και το πρώτο του ταξίδι του στο εξωτερικό ως Πρίγκιπας της Ουαλίας και σίγουρα δεν θα ήθελε τίποτε, κυρίως σαν αυτό που συνέβη, να το επισκιάσει.

Μάλιστα κατά την εμφάνισή του σε έναν αγώνα μπάσκετ στην Βοστόνη, ακούστηκαν κάποιες φωνές που χαρακτηρίστηκαν ως μεμονωμένα γιουχαΐσματα όταν το πρόσωπο του ιδίου της συζύγου του Κέιτ, προβλήθηκαν στην γιγαντοοθόνη επισκιαστεί από έναν αγώνα αγώνων.

Αρκετοί έσπευσαν να συνδέσουν αυτά και το επαναλαμβανόμενο “USA! USA!” που ακουγόταν ως μια μορφή αποδοκιμασία που σχετίζεται με το περιστατικό με τη νονά του. Ωστόσο, μπορεί να αφορούν απλά μια αποδοκιμασία προς τους πρώην υποτελείς της βρετανικής αυτοκρατορίας ενώ υπήρχαν και πολλές επευφημίες για το πριγκιπικό ζεύγος.

Αλλαγή ρότας στην βασιλική οικογένεια

Στο μεταξύ, η βασιλική οικογένεια προσπαθεί πολύ να περάσει ένα μήνυμα για την υποστήριξη της στην διαφορετικότητα και την ένταξη.

Ο Βασιλιάς Κάρολος έχει πει ότι θέλει η βασιλιά του αντικατοπτρίζει τη Βρετανία ως μια «κοινότητα κοινοτήτων», αντλώντας δύναμη από την ποικιλομορφία.

Οι τελευταίοι διορισμοί στο περίφημο Order of Merit (Τάγμα της Αρετής) αφορούσαν κυρίως άτομα από εθνικές μειονότητες.

Ο δε ρόλος της Λαίδη Χάσεϊ ως κυρία επί των τιμών στο πλευρό της βασιλικής συζύγου καταργήθηκε από την ίδια την Καμίλα με την ανάληψη των νέων της καθηκόντων αλλά η πρώτη διατηρούσε έναν λιγότερο ανώτερο ρόλο στο Μπάκιγχαμ και μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο πρίγκιπας Γούλιαμ με τους νονούςς και τις νονές τους, τους γονείς, την γιαγιά και τον αδερφό του
Ο πρίγκιπας Γούλιαμ με τους νονούςς και τις νονές τους, τους γονείς, την γιαγιά και τον αδερφό του
Tim Graham via Getty Images

Και εν αναμονή της έναρξης της σειράς ντοκιμαντέρ των Σάσσεξ

Στο μεταξύ, σειρά ντοκιμαντέρ του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν αρχίζει στο Netflix την επόμενη εβδομάδα και πολλοί περιμένουν να δουν εάν σε αυτό επαναλαμβάνονται οι ισχυρισμούς για ρατσισμό στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας.

Ένα αναπάντητο ερώτημα, που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους με Όπρα Γούινφρεϊ αφορά την ταυτότητα του ατόμου που υποτίθεται ότι ”αναρωτιόταν” ποιο μπορεί να ήταν το χρώμα του τότε αγέννητου ακόμη παιδιού τους.

Στους Σάσεξ επίσης πρόκειται να απονεμηθεί ένα στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, το οποίο επαινεί τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της, η Μέγκαν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα που μπορεί να αποκαλύψει για την εμπειρία της ως εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας και σχολίασε: ”Νομίζω ότι η συγχώρεση είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να μην συγχωρείς”, είπε στο The Cut. ”Αλλά χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να συγχωρήσω. Έχω κάνει πραγματικά μια μεγάλη προσπάθεια, ειδικά γνωρίζοντας ότι μπορώ να πω οτιδήποτε.”

″Το περιστατικό αυτή την εβδομάδα έρχεται να καταστήσει ακόμη πιο επείγουσα και αναγκαία την επιτάχυνση των προσπαθειών του Βασιλιά να εκσυγχρονίσει τον θεσμό που έχει αναλάβει”, καταλήγει στην ανάλυση του το BBC.

Δημοφιλή