ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2019 15:31 EEST

Βrexit: Οι Εργατικοί ζητούν νέο δημοψήφισμα και στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ

Δήλωση του Τζέρεμι Κόρμπιν.

ASSOCIATED PRESS

Το κόμμα των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ (Remain), στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου νέου δημοψηφίσματος σχετικά με το Brexit, τασσόμενο κατά ενός επιζήμιου Brexit ή ενός Brexit χωρίς συμφωνία από τους Συντηρητικούς.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, τη στροφή αυτή υπέδειξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κάλεσε τον επόμενο πρωθυπουργό να «θέσει τη συμφωνία ενώπιον του λαού».

Ωστόσο, όπως τονίζεται, η δήλωση αυτή δεν διευκρινίζει τι ακριβώς θα έκαναν οι Εργατικοί εάν το κόμμα κέρδιζε γενικές εκλογές.

Ο Κόρμπιν έχει κληθεί να υιοθετήσει πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική από ανώτερα στελέχη των Εργατικών. Σε επιστολή του, αναφέρει πως «οποιοσδήποτε και αν γίνει πρωθυπουργός, θα έπρεπε να έχει την αυτοπεποίθηση να θέσει τη συμφωνία, ή τη μη συμφωνία, ξανά ενώπιον του λαού, σε δημοψήφισμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, θέλω να αποσαφηνίσω ότι οι Εργατικοί θα τάσσονταν υπέρ του Remain, κατά είτε μη συμφωνίας, είτε μιας συμφωνίας των Συντηρητικών που δεν προστατεύει την οικονομία και τις δουλειές».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από συνάντηση του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τρίτης, και μιας συνάντησης με ηγέτες συνδικάτων τη Δευτέρα.