Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το Wi-Fi στα Airbnb

Το χάκινγκ ενός ρούτερ γίνεται πολύ εύκολα.
Kittichai Boonpong / EyeEm via Getty Images

Οι περισσότεροι από εμάς που κάνουμε χρήση των Airbnb απολαμβάνουμε την διαμονή μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Το να μένεις όμως στο σπίτι ενός άγνωστου, αναπόφευκτα ελοχεύει κινδύνους και μας κάνει ευάλωτους σε καταστάσεις με κρυφές κάμερες η ακόμα και απάτες.

Αυτό που αγνοούμε είναι πως ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε λέγεται Wi-Fi.

Αν και όλο μας γνωρίζουμε πως το να χρησιμοποιούμε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, όπως αυτά του τοπικού καφέ ή του αεροδρομίου, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή,. ακόμη και όταν χρειάζεται κωδικός πρόσβασης, ο κίνδυνος παραμένει, σύμφωνα με τον χάκερ, Τζέησον Γκλάσμπεργκ, συνιδρυτή της Casaba Security.

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά τεχνάσματα αυτών που αποσκοπούν σε απάτες, είναι η δημιουργία ενός δίδυμου - ιστότοπου, που στην ουσία δεν υπάρχει, απ′ όπου όμως μπορεί να αντλήσουν όλες τις απαραίτητες και χρήσιμες πληροφορίες που έχει καταγράψει. Αυτό δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος πίσω από την απάτη είναι απαραίτητα ο οικοδεσπότης, καθώς τα ρούτερ βρίσκονται εκτεθειμένα, με άμεση πρόσβαση, σε όλους όσοι έχουν κατά καιρούς, μείνει στο σπίτι.

Το χάκινγκ ενός ρούτερ γίνεται πολύ εύκολα, με έναν συνδετήρα, δίνοντας την δυνατότητα για αντιγραφή όλων των αρχείων που επιθυμούν να ελέγξουν, για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, καθώς και την σύνδεση του σε άλλον προσωπικό υπολογιστή.

Το Wi-Fi δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι χάκερ μπορούν να κλέψουν τα δεδομένα σας. Υπάρχει μια ποικιλία συσκευών, τάμπλετς, «έξυπνες τηλεοράσεις», λάπτοπς, που βρίσκονται συχνά σε ένα Airbnb, ούτως ώστε να φαίνεται πως, πρόκειται για μια πρόσθετη παροχή υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα μόνο αυτό δεν έχουν σκοπό να προσφέρουν.

Εδώ όπως αναφέρει στο άρθρο της η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost US, ο κίνδυνος που κρύβεται έχει να κάνει με τον κωδικό πρόσβασης, που συνήθως είναι ο ίδιος για όλα τα μέσα, όπως Netflix, Amazon, Gmail, Facebook και βέβαια το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο.

Αυτό που προτείνει σε όλους μας ο Τζέησον Γκλάσμπεργκ, είναι να έχουμε τις συσκευές μας εφοδιασμένες με τα πιο πρόσφατα συστήματα προστασίας, ακόμα και όταν πρόκειται για το δικό μας δίκτυο. Παράλληλα συστήνει να αποφεύγεται η επίσκεψη ιστότοπων που απαιτείται οικονομική συναλλαγή, ακόμα και στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Στο τέλος της ημέρας, οποιαδήποτε τεχνολογική υποδομή που δεν είναι δική σας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία», δήλωσε ο Τζέησον Γκλάσμπεργκ.

Πηγή: HuffPost US

Δημοφιλή