Ξεχασμένοι θησαυροί: Τα παράξενα αντικείμενα που βρέθηκαν στα βιβλία μιας βιβλιοθήκης

Σε μια ειδική έκθεση με τίτλο «Found in a Library Book» στην Δημόσια Βιβλιοθήκη του Όκλαντ, στην Καλιφόρνια.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Όκλαντ αποκάλυψε μια συλλογή από τα πιο παράξενα αντικείμενα που βρέθηκαν στα βιβλία της, τις τελευταίες δεκαετίες.

Για χρόνια, μια βιβλιοθηκάριος συνέλεγε ότι έβρισκε ανάμεσα στις σελίδες των βιβλίων.

Τώρα, η Σάρον ΜακΚέλαρ, αποφάσισε να εκθέσει τον μοναδικό αυτό θησαυρό στην Δημόσια Βιβλιοθήκη του Όκλαντ, στην Καλιφόρνια, σε μια ειδική έκθεση με τίτλο «Found in a Library Book». (Βρέθηκε σε Βιβλίο Δανειστικής Βιβλιοθήκης), η οποία άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις αρχές Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου.

«Ήθελα να μοιραστώ κάτι που ήταν πραγματικά ενδιαφέρον για μένα αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε η Σάρον ΜακΚέλαρ, βιβλιοθηκάριος στον τομέα βιβλία για εφήβους.

«Αφηγείται μια ιστορία της κοινότητάς μας και της πόλης μας με έναν διαφορετικό και απροσδόκητο τρόπο που συνδέεται άμεσα με τη βιβλιοθήκη».

Από σελιδοδείκτες μέχρι ραβασάκια

Τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί ποικίλουν καθώς ο επισκέπτης θα δει, παιδικούς χειροποίητους σελιδοδείκτες, χριστουγεννιάτικες και οικογενειακές φωτογραφίες, λίστες με υποχρεώσεις του Σαββατοκύριακου, αλλά και ραβασάκια.

Καθένα από αυτά προσφέρει ένα στιγμιότυπο από τη ζωή του ατόμου που το άφησε εκεί με την Σάρον ΜακΚέλαρ να σημειώνει ότι η συλλογή την κάνει «να αισθάνεται αισιόδοξη για την ανθρωπότητα».

«Υπάρχουν γράμματα, ευχετήριες κάρτες ακόμα και καρτ ποστάλ που στάλθηκαν ή ίσως δεν στάλθηκαν και είναι πολύ πρσωπικές», λέει. «Υπάρχουν κάποιες σημειώσεις και γράμματα που είναι ημιτελή και που θα ήθελα πραγματικά να μάθω τι συνέβη στη συνέχεια».

Πως προέκυψε η ιδέα

Η Σάρον ΜακΚέλαρ άρχισε να συλλέγει τα αντικείμενα πριν από περίπου 10 χρόνια έχοντας μάλιστα δημιουργήσει ένα σχετικό blog. Η ιδέα για την έκθεση προήλθε όταν η βιβλιοθήκη έφτιαξε την καινούργια ιστοσελίδα της. Αποφάσισε να ομαδοποιήσει τα αντικείμενα σε ξεχωριστές για κάθε είδος κατηγορία συμπεριλαμβανομένων σημειώσεων, έργων τέχνης, φωτογραφιών, καρτών και γραμμάτων, χειροποίητων έργων, σελιδοδεικτών, δημιουργικής γραφής, λίστες και παιδικών αντικειμένων.

Κάθε ένα αντικείμενο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της Σάρον ΜακΚέλαρ.

«Υπάρχουν μερικά που πραγματικά ακούγονται σαν εσωτερικές σκέψεις κάποιου, σαν να προσπαθούν να μιλήσουν στον εαυτό τους σε μια πολύ δύσκολη στιγμή ή προσπαθούν να ανεβάσουν το ηθικό τους με τις κατάλληλες λέξεις».

«Δεν υπάρχει προφανώς κανένας τρόπος να μάθουμε ποιος τα έγραψε, κάτι που είναι μάλλον για καλό».

Το πιο αγαπημένο έκθεμα της Σάρον ΜακΚέλαρ

Ανάμεσα στα εκθέματα ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να δει επίσης, πάσο για τα τα παρασκήνια συναυλίας των Public Enemy, εισιτήρια συναυλιών, ένα αυτοκόλλητο από τα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2012, τηλεφωνικές κάρτες ακόμα και κάρτα επιβίβασης αεροπλάνου.

Αλλά το έκθεμα που αγαπά ιδιαίτερα η Σάρον ΜακΚέλαρ είναι ένα σημείωμα - εξομολόγηση μια ερωτευμένης μαθήτριας το οποίο λέει:

«Εντάξει, θέλω απλώς να πω ότι το βρίσκω ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ πώς, ανεξάρτητα από το τι κάνει ο Νιούτ, είτε φαίνεται ΣΟΥΠΕΡ ΑΞΙΟΛΑΤΡΕΥΤΟΣ είτε ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ κούκλος!!!”

«Ποιος είπε λοιπόν ότι ο ρομαντισμός πέθανε;», αναρωτιέται η Σάρον ΜακΚέλαρ, ελπίζοντας ότι ο φαινομενικά αξιολάτρευτος και κούκλος Νιούτ θα επισκεφτεί την έκθεση.

Πηγή: euronews.com