ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2020 08:50 EEST

Ξεπέρασαν τα 40 εκατ. τα κρούσματα του κορονοϊού διεθνώς

Τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 150.000 την ημέρα.

ASSOCIATED PRESS

Τα κρούσματα κορονοϊού διεθνώς ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια τη Δευτέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο «πυροδότησε» μια αναζωπύρωση στην εξάπλωση της νόσου.

Η καταμέτρηση του Reuters βασίζονται σε επίσημες αναφορές από συγκεκριμένες χώρες. Ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότεροι, δεδομένων των ελλείψεων στα τεστ και τις πιθανές αναφορές μικρότερων αριθμών από κάποιες χώρες.

Τα δεδομένα του Reuters δείχνουν πως οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας συνεχίζουν να επιταχύνονται. Χρειάστηκαν μόνο 32 ημέρες για να πάμε από τα 30 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως στα 40 εκατομμύρια, συγκριτικά με τις 38 που που χρειάστηκαν για να πάμε από τα 20 στα 30, τις 44 από τα 10 στα 20 και τους τρεις μήνες που χρειάστηκαν για να φτάσουμε στα 10 εκατομμύρια από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν της Κίνας στις αρχές Ιανουαρίου.

Ημερήσιες αυξήσεις ρεκόρ σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με τα κρούσματα διεθνώς να ξεπερνούν τα 400.000 για πρώτη φορά. Υπήρχε ένας μέσος όρος 347.000 κρουσμάτων κάθε ημέρα κατά την περασμένη εβδομάδα, συγκριτικά με 292.000 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία παραμένουν οι χώρες που πλήττονται χειρότερα στον κόσμο. Τα κρούσματα Covid-19 στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική αποτελούν το 47,27%, σχεδόν τα μισά των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Περίπου 247 κρούσματα ανά 10.000 ανθρώπους παρατηρούνται στις ΗΠΑ. Για την Ινδία και τη Βραζιλία οι αριθμοί αυτοί είνια στα 55 και τα 248 κρούσματα ανά 10.000 άτομα αντίστοιχα.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται κατά πάνω από 150.000 την ημέρα στην Ευρώπη, καθώς πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τσεχία έχουν αναφέρει αυξήσεις ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων.

Πλέον στην Ευρώπη αντιστοιχεί άνω του 17% των κρουσμάτων παγκοσμίως και σχεδόν το 22% των θανάτων από τον ιό στον κόσμο.

Τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου τέθηκαν σε lockdown, καθώς ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επιχειρούσε να περιορίσει ένα δεύτερο κύματα κρουσμάτων μέσω τοπικών μέτρων.

Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν σχολεία, ματαιώνουν χειρουργεία και επιστρατεύουν φοιτητές Ιατρικής.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ένα μεγάλο πακέτοι οικονομικής τόνωσης, καθώς τα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα οκτώ εκατομμύρια, με εξάρσεις- ρεκόρ σε αρκετές πολιτείες. Οι πολιτείες στα νοτιοδυτικά βιώνουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τις νέες μολύνσεις και νοσηλείες να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα κρούσματα κορονοϊού στο σύνολό τους ανέρχονται στα 7,43 εκατομμύρια το Σάββατο, με τον αριθμό των ενεργών μολύνσεων να βρίσκεται κάτω από τις 80.000 για πρώτη φορά σε 1,5 μήνα.

Το Ιράν, η χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί σκληρότερα από τον κορονοϊό, παρέτεινε τους περιορισμούς στην Τεχεράνη για τρίτη εβδομάδα το Σάββατο, καθώς οι νεκροί αυξάνονταν πάνω από τις 30.000.

Από τότε που άρχισε η πανδημία, πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid-19, με τους θανάτους ανέρχονται γύρω στο 2,8% του συνόλου των κρουσμάτων.

Αξιωματούχος του ΠΟΥ έχει πει ότι οι νεκροί παγκοσμίως θα μπορούσαν να διπλασιαστούν, στα δύο εκατομμύρια, πριν χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα επιτυχημένο εμβόλιο, και θα μπορούσαν να είναι ακόμα παραπάνω, εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.