ΔΙΕΘΝΕΣ
08/06/2021 16:50 EEST | Updated 08/06/2021 21:30 EEST

Γαλλία: Ο Μακρόν δέχτηκε χαστούκι στο πρόσωπο από πολίτη κατά τη διάρκεια περιοδείας

Το περιστατικό κατέγραψε παρευρισκόμενος με το κινητό του τηλέφωνο.

LIONEL BONAVENTURE via Getty Images

Ενας άνδρας χαστούκισε στο πρόσωπο τον Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος διακρίνεται να προσεγγίζει ένα πλήθος ανθρώπων στην περιοχή Τεν λ’ Ερμιτάζ και να συνομιλεί με έναν άνδρα.

Ο πολίτης αυτός, που φορούσε ένα πράσινο μπλουζάκι, γυαλιά και μάσκα, καταγράφηκε να φωνάζει «A Bas La Macronie» («Κάτω ο ‘μακρονισμός’») και κατόπιν να τον χαστουκίζει. Η ασφάλεια του Γάλλου προέδρου επενέβη και τον ακινητοποίησε, απομακρύνοντας τον Μακρόν από το σημείο.

Το περιβάλλον του επικεφαλής του γαλλικού κράτους επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα ενός βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για μια «απόπειρα χαστουκιού».

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την επίσκεψή του, ανέφερε το Ελιζέ. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν μετά το περιστατικό, μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και το ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε ενώ ο Μακρόν βρισκόταν σε επίσκεψη στην περιοχή Ντρομ, όπου συναντήθηκε με εστιάτορες και φοιτητές για να μιλήσουν σχετικά με το πώς η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την επιδημία Covid-19.

Η ταυτότητα του άνδρα που χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν και τα κίνητρά του δεν έχουν αποσαφηνιστεί. 

 

Για μεμονωμένο περιστατικό κάνει λόγο ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε το γεγονός ότι τον χαστούκισε ένας άνδρας ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό».

«Πρέπει να δούμε το περιστατικό αυτό στις σωστές διαστάσεις του, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», είπε ο Μακρόν στη γαλλική εφημερίδα Le Dauphine Libere.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραία βίαιους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο του δημόσιου διαλόγου, δεν το αξίζουν», πρόσθεσε.

«Δεν θα ήθελα μεμονωμένα πρόσωπα ή άνθρωποι που κλίνουν προς τα άκρα να μπορούν, με οιονδήποτε τρόπο, να μας κάνουν να ξεχνάμε τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως αυτού του είδους η επίθεση δεν θα τον σταματήσει.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)