Κύπρος: Τα καθαρότερα για κολύμβηση νερά της Ευρώπης - Με τα πλαστικά όμως τι γίνεται

Και τα κύματα, που δεν κάθονται ποτέ ήσυχα, φροντίζουν να τα πάνε βόλτα μέχρι βαθιά στην ΑΟΖ της Κύπρου...
Παραλία Κώννος
Παραλία Κώννος
.

Φέτος η Κύπρος κατατάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πολλοστή φορά, πρώτη στην Ευρώπη για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Μάλιστα, εξαιρετικής ποιότητας κρίθηκαν και οι 112 παραλίες του νησιού από τις οποίες λήφθηκαν δείγματα νερού. Ακολουθούν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κροατία.

Ναι μεν, αλλά..

Γεγονός αδιαμφισβήτητο πως χάρη στα crystal clear νερά της, όπως μου λέει κάθε χρόνο ο Αυστραλιανός φίλος John, που εμείς φωνάζουμε Γιαννάκη (και του αρέσει), στον ήλιο της και την «ζεστή καρδιά» των Κυπρίων, η τουριστική βιομηχανία κρατά ζωντανή τη μισή Κύπρο. Αυτή που μας απέμεινε από την εισβολή των Τούρκων το 1974 και την «εξαιρετική διαχείριση» (εδώ γελάμε!) του προβλήματος μας από τη διεθνή κοινότητα (λέγε με ΟΗΕ, ΕΕ, ΣΑ, κτλ.), αλλά και από τους Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικούς «ηγέτες» (εδώ ξαναγελάμε!).

Ειδικότερα τους σημερινούς. «Δεσμεύτηκα» τόσες φορές να μην μπερδεύομαι στα πολιτικά πράγματα, μα δεν μπορώ. Συγχωρείστε με, φταίτε τα γηρατειά και ο εγκλεισμός.

Πίσω, λοιπόν, στα κρυστάλλινα νερά.

Προσωπικά νοιώθω όμορφα, όταν κάθομαι στα βράχια, Δεκέμβρη μήνα, και κοιτάω την χειμωνιάτικη ακτή του Κώννου, μόλις μερικά χιλιόμετρα από την στοιχειωμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Ηρεμώ με ένα κυπριακό καφέ από τζισβέ, όπως και η παραλία, μακριά από τους θορυβώδεις Ρώσους (βότκα), Άγγλους (ουίσκι ή μπύρα) και Κύπριους (φθάνει που μιλούν), οι οποίοι τα καλοκαίρια στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, κορωνοϊού επιτρέποντος.

Τον Αύγουστο, αν είσαι τυχερός και βρεις 3 τετρ. μέτρα χώρο στην παραλία, και μείνεις μέχρι αργά το βράδι, όταν θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα ζευγαράκια για άλλους είδους βουτιές, μένεις ξερός απ’ τα σκουπίδια του λαού.

Τα στατιστικά λένε πως το 80% από αυτά που εγκαταλείπουμε πίσω στην αμμουδιά είναι πλαστικά. Και τα κύματα, που δεν κάθονται ποτέ ήσυχα, φροντίζουν να τα πάνε βόλτα μέχρι βαθιά στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου σταματάνε μόνο όταν πέσουν επάνω στο «Πορθητή» και το «Γιαβούζ» του Ερντογάν, που κατατρυπάνε ανενόχλητα τις γεωφυσικές ανωμαλίες, που οι ειδικοί λένε πως είναι φουσκωμένες με φυσικό αέριο η/και πετρέλαιο.

Εμείς οι Κύπριοι, για να έχουμε ήσυχοι τη συνείδηση μας, φτιάξαμε και project και το είπαμε «Keep our Sand and Sea Plastic Free». Μας ήταν δύσκολο να το πούμε Έργο, Σχέδιο ή Πρόγραμμα με μια ονομασία κάπως έτσι: «Κρατείστε την αμμουδιά και την θάλασσα μας καθαρή από πλαστικά». Μεγάλη φράση; Τότε «Παραλίες χωρίς πλαστικά». Εντάξει; Πάντως η κ. Παναγιώτα Κουτσόφτα, Συντονίστρια του Έργου, δηλώνει κατηγορηματικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά φέτος με τη μείωση των 10 πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης που συναντιούνται περισσότερο στις θάλασσες.

«Συγκεκριμένα αρχίζει η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης για τα οποία υπάρχουν ήδη εναλλακτικές τους διαθέσιμες στην αγορά, δηλαδή πλαστικές μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών, καθώς και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών»[1] και πως αυτό θα ισχύει και στην Κύπρο από 3 Ιουλίου 2021. Και άλλες ΜΚΟ (Big Blue Ocean Clean-up, Let’s Make Cyprus Green, ΑΚΤΗ, κτλ.) το προσπαθούν. Ευχόμαστε να πετύχουν! Η ζωή στο θαλάσσιο περιβάλλον το χρειάζεται. Και εμείς τη καθαρή θάλασσα.

.
.
Credit: http://www.akti.org.cy/

Η ΑΚΤΗ, μάλιστα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιούνη) διοργάνωσε, μαζί με την Βρετανική και Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, συλλογή πλαστικών, αλουμινίου, κτλ, με τη βοήθεια του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματικών Παραλιακών Ψαράδων και του Δήμου Λάρνακας. Μέσα σε μια ώρα ανέσυραν από ένα λιμανάκι της Λάρνακας (Ψαρολίμανο) 103 κιλά σκουπίδια.

Ας τελειώσουμε ακόμα πιο αισιόδοξα. Ένα παιδί παίζει στη θάλασσα. Παρακαλώ μην το ενοχλείτε με τα πλαστικά. Ευχαριστώ.

.
.
.

Δημοφιλή