Γέννησε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού, προεκλαμψία, διαβήτη κύησης και Covid-19

Το μωρό γεννήθηκε στο «Αττικόν» στην 34η εβδομάδα κύησης. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση, στη διεθνή βιβλιογραφία, τοκετού σε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού και λοίμωξη Covid-19.
Dario Sintoni via Getty Images

Ένα υγιές αγοράκι, με ηλικία κύησης 34 εβδομάδων, βάρους γέννησης 1920 γραμμαρίων, γεννήθηκε σήμερα στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του ΕΚΠΑ στον ΠΓΝ «Αττικόν», από μητέρα με σοβαρά θέματα υγείας.

Ειδικότερα η μητέρα είχα κάνει μεταμόσχευση νεφρού, είχε προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη κύησης και λοίμωξη Covid-19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, στην 29η εβδομάδα κύησης η μητέρα εμφάνισε χολόσταση (πάθηση του ήπατος). Κατά την εισαγωγή της διαπιστώθηκε ότι είχε RT-PCR θετική για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και μεταφέρθηκε στην κλινική Covid-19 του Αττικού Νοσοκομείου.

Η χολόσταση υφέθηκε μετά από 10 ημέρες, όταν αρνητικοποιήθηκε και η RT-PCR της ασθενούς. Πέντε εβδομάδες μετά, η μητέρα εμφάνισε προεκλαμψία και αποφασίστηκε τοκετός με καισαρική τομή. Στην επέμβαση, λόγω της έκτοπης θέσης του μεταμοσχευμένου νεφρού κοντά στη μήτρα, συμμετείχαν και ουρολόγοι της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Αναμένεται ο εργαστηριακός έλεγχος του νεογνού.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση, στη διεθνή βιβλιογραφία, τοκετού σε γυναίκα με μεταμόσχευση νεφρού και λοίμωξη Covid-19.

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει επιτυχώς στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον ΠΓΝ «Αττικόν», 18 μητέρες θετικές στον κορονοϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.