Γερμανία: Lockdown για ανεμβολίαστους - Ενδεχομένως υποχρεωτικός εμβολιασμός από Φεβρουάριο

Η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», προειδοποίησε η Μέρκελ, με τα κρούσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Κέντρο τεστ κορονοϊού στο Αμβούργο
Κέντρο τεστ κορονοϊού στο Αμβούργο
picture alliance via Getty Images

Υποχρεωτικός θα μπορούσε γίνει ο εμβολιασμός στην Γερμανία από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της απερχόμενης καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία επιβάλει επίσης επιπλέον περιορισμούς σε όλη τη χώρα στις κοινωνικές επαφές για τα ανεμβολίαστα άτομα - κάτι που τα τοπικά μέσα περιγράφουν ως «lockdown για τους ανεμβολίαστους». Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από την πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα καταστήματα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, καθώς οι κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την επιστροφή σε ένα καθολικό lockdown.

Ποιοι είναι οι νέοι περιορισμοί;

Οι ομοσπονδιακοί και κρατικοί ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα μέτρα:

  • Περιορισμοί επαφών για ανεμβολίαστους.

  • Η είσοδος σε καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και κινηματογραφικές αίθουσες περιορίζεται μόνο για τους εμβολιασμένους ή άτομα με πιστοποιητικό ανάρρωσης.

  • Επιπλέον τεστ για τους εμβολιασμένους.

Τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ θα πρέπει να κλείσουν εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο όριο, ανακοίνωσε επίσης η καγκελάριος.

Η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», προειδοποίησε η Μέρκελ, με τα κρούσματα σε πολύ υψηλά επίπεδα και τη χορήγηση εμβολίων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό τις τελευταίες ημέρες, ενώ σειρά πήρε και η Ελλάδα με την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών.

Ποια είναι η κατάσταση της πανδημίας στη Γερμανία;

Η Γερμανία έχει σημειώσει αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού - με επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της υγείας να επικρίνουν την κυβέρνηση ότι έλαβε δράση πολύ αργά.

Έως και 6.000 άτομα μπορεί να βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μέχρι τα Χριστούγεννα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής του συλλόγου ΜΕΘ της χώρας.

Παράλληλα, λιγότερο από το 69% του πληθυσμού της Γερμανίας είναι πλήρως εμβολιασμένο - ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.

Ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμά του τον περασμένο χειμώνα, ο αριθμός κρουσμάτων είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερος - με 74.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται μόνο την Πέμπτη.

Οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι επίσης υψηλές, με τη Γερμανία να μετράει αρκετά κρούσματα. Οι επιστήμονες εργάζονται ακατάπαυστα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το πόσο μεταδοτική είναι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εναντίον της.

Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι η καμπύλη μπορεί να εξομαλυνθεί στη Γερμανία, καθώς το ποσοστό μολύνσεων επτά ημερών μεταξύ 100.000 κατοίκων μειώθηκε σε 439,2 την Πέμπτη, σημειώνοντας μείωση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Με πληροφορίες από Guardian, DW, Reuters

Δημοφιλή