Γερμανία: Νόμιμη η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς από την 1η Απρίλη

Από την άλλη η Γερμανία είναι απίθανο να γίνει το νέο Άμστερνταμ της Ευρώπης σύντομα.
22 Φεβρουαρίου 2024, Αμβούργο: Φυτά κάνναβης (μητρικά φυτά και μοσχεύματα) διαφόρων ποικιλιών (στελέχη) τοποθετούνται σε σκηνή καλλιέργειας υπό τεχνητό φωτισμό σε ιδιωτικό δωμάτιο.
22 Φεβρουαρίου 2024, Αμβούργο: Φυτά κάνναβης (μητρικά φυτά και μοσχεύματα) διαφόρων ποικιλιών (στελέχη) τοποθετούνται σε σκηνή καλλιέργειας υπό τεχνητό φωτισμό σε ιδιωτικό δωμάτιο.
picture alliance via Getty Images

Το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Παρασκευή ένα νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Το κάπνισμα κάνναβης σε πολλούς δημόσιους χώρους θα καταστεί νόμιμο από την 1η Απριλίου.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση την Παρασκευή στην Μπούντεσταγκ, το κοινοβούλιο της Γερμανίας, η ψηφοφορία πέρασε τελικά με 407 ψήφους υπέρ έναντι 226 κατά.

Σύμφωνα με το νόμο, όσοι είναι άνω των 18 ετών στη Γερμανία θα μπορούν να κατέχουν σημαντικές ποσότητες κάνναβης, αν και αυστηροί κανόνες θα δυσχεραίνουν την αγορά του ναρκωτικού.

Η κατοχή έως 25 γραμμαρίων θα επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους. Στα ιδιωτικά σπίτια το νόμιμο όριο θα ανέρχεται στα 50 γραμμάρια.

Ήδη η αστυνομία σε ορισμένα μέρη της Γερμανίας, ειδικά το Βερολίνο, συχνά κάνει τα στραβά μάτια στο κάπνισμα κάνναβης σε δημόσιους χώρους, παρόλο που η κατοχή του ναρκωτικού για ψυχαγωγική χρήση είναι παράνομη και μπορεί να διωχθεί ποινικά. Η χρήση του ναρκωτικού μεταξύ των νέων αυξάνεται εδώ και χρόνια παρά τον ισχύοντα νόμο, είπε ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, εισηγητής του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Υγείας το νομοσχέδιο σκοπεύει να υπονομεύσει τη μαύρη αγορά, να προστατεύσει τους χρήστες από τη νοθευμένη κάνναβη και να περιορίσει τις πηγές εσόδων για τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Νόμιμη μεν, με σημαντκούς περιορισμούς δε

Ωστόσο δεν πρόκειται όπως στο Αμστερνταμ, να ξεφυτρώσουν σε όλη τη Γερμανία νόμιμα coffee shops.

Το ζήτημα για την αποποινικοποίηση ή μη της κάνναβης μαίνεται εδώ και χρόνια στη Γερμανία, με ομάδες γιατρών να εκφράζουν ανησυχίες για τους νέους και τους συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση θα τροφοδοτήσει τη χρήση ναρκωτικών.

Το κάπνισμα κάνναβης σε ορισμένες περιοχές, όπως κοντά σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, θα εξακολουθήσει να είναι παράνομο. Η αγορά θα είναι αυστηρά ρυθμισμένη και όχι εύκολη.

Τα αρχικά σχέδια να επιτραπεί σε αδειοδοτημένα καταστήματα και φαρμακεία να πωλούν κάνναβη καταργήθηκαν λόγω των ανησυχιών της ΕΕ ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών ναρκωτικών.

Αντ′ αυτού, μη εμπορικές λέσχες μελών, που ονομάζονται «κοινωνικές λέσχες κάνναβης», θα καλλιεργούν και θα διανέμουν περιορισμένη ποσότητα του ναρκωτικού.

Κάθε λέσχη θα έχει ανώτατο όριο τα 500 μέλη, δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση κάνναβης στο χώρο της και η ιδιότητα μέλους θα είναι διαθέσιμη μόνο σε κατοίκους της Γερμανίας.

Θα επιτρέπεται επίσης η ιδιωτική καλλιέργεια κάνναβης, με έως τρία φυτά μαριχουάνας ανά νοικοκυριό.

Με άλλα λόγια η Γερμανία θα βρεθεί στην παράδοξη θέση να επιτρέπει την κατοχή αρκετών μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης, ενώ ταυτόχρονα θα δυσχεραίνει την αγορά της.

Οι τακτικοί χρήστες θα επωφεληθούν, αλλά οι περιστασιακοί χρήστες θα δυσκολευτούν να αγοράσουν κάνναβη νόμιμα και οι τουρίστες θα αποκλειστούν εντελώς. Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι αυτό απλώς θα τροφοδοτήσει τη μαύρη αγορά.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του νέου νόμου και τελικά να εισαγάγει την αδειοδοτημένη πώληση κάνναβης.

Εν τω μεταξύ, οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι αν αναλάβουν κυβέρνηση το επόμενο έτος, θα καταργήσουν εντελώς τον νόμο.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή