Για παγκόσμια έλλειψη ρεβιθιών προειδοποιούν οι καλλιεργητές

Μολονότι κάποιοι ανάμεσά μας δεν θλίβονται ιδιαίτερα για το γεγονός, τα πράγματα είναι σοβαρά.
MEDITERRANEAN via Getty Images

Για παγκόσμια έλλειψη ρεβιθιών προειδοποιούν οι καλλιεργητές, θέτοντας σε κίνδυνο τις προμήθειες χούμους. Σε αυτή την περίπτωση, σοβαρές προβλέπονται οι συνέπειες για τις χώρες που βασίζονται στα όσπρια ως βασική πηγή πρωτεΐνης.

Οι προμήθειες σε ρεβίθια θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 20% φέτος, σύμφωνα με την Global Pulse Confederation, καθώς οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξαν την παραγωγή.
Επιπλέον, οι κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν διακόψει τις αποστολές από τη Ρωσία, η οποία είναι συνήθως κορυφαίος εξαγωγέας ρεβιθιών που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία, δεν κατάφερε να σπείρει τη συνολική της σοδειά ρεβιθιού λόγω του πολέμου, αφαιρώντας 50.000 τόνους που συνήθως προορίζονται για την Ευρώπη.

Η ζήτηση ξεπερνά τις προμήθειες, ενώ οι αποδόσεις από το Μεξικό στην Αυστραλία μειώθηκαν ως αποτέλεσμα καιρικών δεινών, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών. Η τιμή μιας σειράς προϊόντων χούμους στα κύρια βρετανικά σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί έως και 100% από τον Ιανουάριο.

Οι αγρότες στις ΗΠΑ – στον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ρεβιθιών στον κόσμο – φύτεψαν 5% λιγότερα στρέμματα φέτος. Συνεπώς, τα αποθέματα της χώρας μειώθηκαν περισσότερο από 10% σε σύγκριση με πέρυσι.