ΤΟ BLOG
08/02/2015 13:23 EET | Updated 10/04/2015 08:12 EEST

Συνταγή για τέλειο χούμους

Το χούμους, αυτή η καταπληκτική συνοδευτική Ανατολίτικη σαλάτα, τα ρεβίθια, όπως και όλα τα όσπρια στη Ινδία είναι μια αγαπημένη τροφή σε σχέση με την Ελλάδα όπου τα όσπρια για πολλούς αποτελούσαν «παιδικό τραύμα».Η αλήθεια είναι ότι τα ρεβίθια γενικότερα τείνουν να είναι της «μόδας» και ευτυχώς δηλαδή, βλέπε τις ουρές που σχηματίζονται για ένα φαλάφελ αλλά και το χούμους είναι μια σαλάτα που βρίσκεις αρκετά συχνά! Το χούμους είναι τέλειο και σαν σούπα μπορείς φτιάξεις την παρακάτω συνταγή και να αραιώσεις με ζωμό, να αλείψεις ένα σάντουιτς ή απλά να την απολαύσεις με μερικά παξιμάδια!

eva

Το χούμους, αυτή η καταπληκτική συνοδευτική Ανατολίτικη σαλάτα, τα ρεβίθια, όπως και όλα τα όσπρια στη Ινδία είναι μια αγαπημένη τροφή σε σχέση με την Ελλάδα όπου τα όσπρια για πολλούς αποτελούσαν «παιδικό τραύμα».Η αλήθεια είναι ότι τα ρεβίθια γενικότερα τείνουν να είναι της «μόδας» και ευτυχώς δηλαδή, βλέπε τις ουρές που σχηματίζονται για ένα φαλάφελ αλλά και το χούμους είναι μια σαλάτα που βρίσκεις αρκετά συχνά! Το χούμους είναι τέλειο και σαν σούπα μπορείς φτιάξεις την παρακάτω συνταγή και να αραιώσεις με ζωμό, να αλείψεις ένα σάντουιτς ή απλά να την απολαύσεις με μερικά παξιμάδια!

Υλικά

250 gr. ρεβίθια

1 φύλλο δάφνης

5 κουταλιές της σούπας ταχίνι

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδο

1 λεμόνι

Αλάτι

Κύμινο

Κόκκινο πιπέρι

1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι

Λίγα φύλλα φρέσκια μαντζουράνας ή θυμάρι

Οδηγίες

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για 8 ώρες και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μαζί με ένα φύλλο δάφνης.

Κλείνουμε τις σκελίδες του σκόρδου, χωρίς να τις καθαρίσουμε, με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15 λεπτά.

Αλέθουμε τα ρεβίθια στον επεξεργαστή τροφίμων.

Προσθέτουμε το ψημένο σκόρδο, πιέζοντας την κάθε σκελίδα.

Προσθέτουμε επίσης το κύμινο, το πιπέρι, αλάτι και αναδεύουμε.

Σταδιακά προσθέτουμε το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με το υλικό που επιθυμούμε να είναι πιο έντονο ή για να δώσουμε την υφή που θέλουμε.

Σερβίρουμε με ωμό παρθένο ελαιόλαδο, κόκκινο πιπέρι, την μαντζουράνα και καβουρδισμένο κουκουνάρι!