Για ποιο λόγο οι γυναίκες έρχονται σε οργασμό

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο γυναικείος οργασμός συνδέεται με την ωορρηξία και όχι με την αναπαραγωγή.
Prakasit Khuansuwan / 500px via Getty Images

Γιατί οι γυναίκες έρχονται σε οργασμούς; Το συγκεκριμένο θέμα έχει μπερδέψει εδώ και καιρό την επιστημονική κοινότητα η οποία προσπαθεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Σε τελική ανάλυση, ο οργασμός δεν είναι απαραίτητος για τη σύλληψη και οι γυναίκες μπορούν να έχουν οργασμό ακόμα και όταν δεν κάνουν σεξ με στόχο να τεκνοποιήσουν. Τώρα, μια νέα μελέτη εξηγεί ότι οι οργασμοί των γυναικών θα μπορούσαν να είναι ένα «απομεινάρι» που έχει αφήσει η ίδια η εξέλιξη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Evolutionary Zoology, ένα ζευγάρι επιστημόνων υποστηρίζει ότι καθώς εξελισσόταν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, εξελίχτηκε και ο ρόλος του οργασμού.

Κάποτε ο οργασμός ήταν απαραίτητος για τη σύλληψη, σημερα φαίνεται ότι είναι ένα «μπόνους απόλαυσης» για την ανθρώπινη επαφή.

Το μυστικό βρίσκεται στην ωορρηξία, τον μηχανισμό απελευθέρωσης από την ωοθήκη ενός ωαρίου το οποίο εν συνεχεία ταξιδεύει μέσα στη σάλπιγγα, για αναπαραγωγή. Σε ορισμένα είδη, όπως οι γάτες και τα κουνέλια, απαιτείται σωματική διέγερση για να μπορεί το ωάριο να απελευθερωθεί - ένα φαινόμενο που ονομάζεται επαγόμενη ωορρηξία.

Αλλά στους ανθρώπους, η ωορρηξία συμβαίνει αυθόρμητα (χωρίς διέγερση). Και όχι μόνο οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν σε οργασμό χωρίς διείσδυση, αλλά μια πρόσφατη έρευνα σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες δείχνει ότι πολλές - μόνο το 61,6% των ετεροφυλόφιλων γυναικών - δεν έχουν καθόλου οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αυτό έχει μπερδέψει εδώ και καιρό τους επιστήμονες, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταλήξει σε δύο υποθέσεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται όντως να έρθουν σε οργασμό για να αναπαραχθούν, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλάβει γιατί. Άλλοι θεωρούν τους οργασμούς ως χαρούμενα «ατυχήματα» που σχετίζονται με την κλειτορίδα, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τη σεξουαλική διέγερση που μερικές φορές θεωρείται ως η γυναικεία εκδοχή του ανδρικού πέους.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι ο ανθρώπινος γυναικείος οργασμός είναι τυχαίος ή σχετίζεται με την ανδρική εξέλιξη.

Αντίθετα, το εντοπίζουν στην ωορρηξία. «Απλώς διαβάζοντας τη βιβλιογραφία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα ενδοκρινικό κύμα ακριβώς μετά τον γυναικείο οργασμό στους ανθρώπους», είπε η συγγραφέας της μελέτης, Μιχαέλα Πάβλισεφ από το Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Σινσινάτι, στο Smithsonian.com.

Αυτή η έκρηξη ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης, είναι παρόμοια με άλλες αυξήσεις που παρατηρούνται σε ζώα όπως οι αρουραίοι, οι οποίοι χρειάζονται αυτές τις φυσικές χημικές ουσίες για να πουν στο σώμα τους να κάνει ωορρηξία.

Αυτή η σύνδεση ορμόνης - οργασμού τόσο στους ανθρώπους όσο και στους προκληθέντες ωορρηξίες οδήγησε την να πιστέψουν οι επιστήμονες ότι κάποτε συνδέονταν πολύ πριν οι άνθρωποι γίνουν είδος. Εικάζεται ότι η αυθόρμητη ωορρηξία πιθανότατα εξελίχθηκε στον τελευταίο κοινό πρόγονο των πρωτευόντων και των τρωκτικών. Τελικά, όμως, πρέπει να έχουν εξελιχθεί σε λεγόμενους αυθόρμητους ωορρηξητές, αλλά οι ορμονικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τους οργασμούς παρέμειναν.

Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από ένα συναρπαστικό εύρημα: η ανάπτυξη της αυθόρμητης ωορρηξίας είναι παράλληλη με μια αλλαγή στη θέση της κλειτορίδας. Με βάση τους εξελικτικούς δεσμούς μεταξύ μιας σειράς ζώων, οι έρευνες διαπίστωσαν ότι τα πλάσματα που εξελίσσονταν αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, είχαν αυθόρμητη ωορρηξία. Και αυτή η αλλαγή συνέπεσε με τη μετατόπιση της κλειτορίδας προς τα πάνω, πιο μακριά από τον κόλπο.

«Σε εκείνο το σημείο», λέει ο Πάβλισεφ, «η κλειτορίδα έχασε τη λειτουργία της για αναπαραγωγή».

Το έργο του Πάβλισεφ εγείρει άλλα, ακόμη πιο συναρπαστικά ερωτήματα. Γιατί οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν αυθόρμητη ωορρηξία εξαρχής; Ποιο ήρθε πρώτο: η αυθόρμητη ωορρηξία ή η επαγόμενη ωορρηξία; Και ποιες εξελικτικές πιέσεις πυροδότησαν αυτές τις αλλαγές στις γυναίκες;

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης της Πάβλισεφ είναι το συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας εξελικτικός λόγος που οι γυναίκες δεν βιώνουν πάντα οργασμό. «Δεν είναι ότι υπάρχει κάτι λάθος», λέει. «Έτσι είναι η ανατομία μας».

Μετάφραση: Οι γυναίκες που δεν έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής δεν είναι «ελαττωματικές» - είναι απλώς εξελιγμένες.